Agris.cz - agrární portál

Greenpeace žádá označování geneticky upravených potravin

4. 5. 2000 | ČTK

Greenpeace žádá oznacování geneticky upravených potravin

Ekologictí aktivisté dnes na pražském námestí Míru rozdávali lidem pohlednice adresované poslancum s požadavkem, aby v pripravované novele zákona o potravinách a tabákových výrobcích prosadili oznacování všech geneticky modifikovaných potravin. "Akci svým podpisem podporilo zhruba 600až 700 lidí," sdelil Cestmír Hrdinka z porádající ceské pobocky mezinárodní ekologické organizace Greenpeace.

Novelou se nyní zabývá snemovna. Ackoli ukládá povinnost oznacovat geneticky modifikované výrobky, ekologové jsou presvedceni, že je nedostatecná. Nevztahuje se totiž na potraviny, které obsahují prídavné a aromatické látky získané z geneticky modifikovaných organismu. Nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty zatím žádný zákon v CR nereší. Tento stav má zmenit vládní návrh zákona o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a produkty tak, aby bylo ochráneno životní prostredí, zdraví lidí i zvírat a biologická rozmanitost.

Podle ekologu se však na vetšinu potravin a dalších produktu z geneticky modifikovaných organismu nevztahuje. Navíc podle nich nestanovuje odpovednost za škody, které mohou tyto produkty a organismy zpusobit. Návrh tohoto zákona nedávno prijali poslanci, nyní se jím zabývají senátori.

V Evropské unii je povinné oznacovat potravinárské výrobky s vyšším než jednoprocentním obsahem geneticky modifikovaných organismu, a to i v podobe prísad.


Zdroj: ČTK, 4. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 03:32