Agris.cz - agrární portál

Fencl vládě předloží návrh novely zákona o vinohradnictví

3. 5. 2000 | ČTK

Na dnešním zasedání vlády předloží ministr zemědělství ČR Jan Fencl mj. návrh novely zákona o vinohradnictví a vinařství. Informace o předkládaném návrhu poskytl tiskový mluvčí ministerstva zemědělství (MZe) Pavel Kovář.

Návrh novely zákona o vinohradnictví a vinařství se týká především vytvoření tzv. Vinařského fondu, který si klade za cíl získat finanční prostředky mimo státní rozpočet, jelikož ty jsou nedostačující. Tyto peníze by pak byly využity na obnovu přestárlých vinic a případné rozšíření celkových ploch, které se po vstupu ČR do Evropské unie (EU) nemohou podle zákazu EU dále rozšiřovat.

Podmínky v ČR umožňují optimální plochy vinic v rozsahu 16 až18 tisíc hektarů, přičemž skutečný stav je 10,5 tisíce hektarů produkčních vinic a dva až tři tisíce hektarů ostatních. Přestárlost českých vinic vyžaduje obnovu v rozsahu 600 hektarů každoročně, přičemž dotace MZe podporují obnovu pouze v rozsahu300 hektarů vinic ročně a nelze předpokládat výraznější zvýšení.Náklady na založení jednoho hektaru vinice se každoročně zvyšují a dosahují až 600 tisíc Kč/ha. Koncepci vinohradnictví je podle MZe nutno směrovat na výrobu jakostních vín, aby odvětví bylo schopné přežít konkurenci a přebytek výroby vína v EU.

Tento postup, který předpokládá rozvoj pěstitelské a zpracovatelské techniky a technologie, propagaci a osvětovou činnost, si vyžádá nezbytnou finanční podporu. Také z hlediska zaměstnanosti by v případě zániku odvětví vzrostly problémy, neboť ve vinařských oblastech je pracovní příležitost omezená a vinařstvím a vinohradnictvím se v ČR zabývá mnoho tisíc osob, dodal Kovář. Vyhověno již bylo zásadním připomínkám uplatněným ministerstvem financí, ministerstvem životního prostředí,ministerstvem práce a sociálních věcí a ministerstvem dopravy a spojů, takže návrh bude podle Kováře předložen bez rozporu.


Zdroj: ČTK, 3. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 08:55