Agris.cz - agrární portál

MVČK: Mongolům docházejí potraviny, umírá jim dobytek

2. 5. 2000 | ČTK

Mongolům se celé měsíce předletní sklizní v kritické míře tenčí zásoby potravin a stále více kusů dobytka a dalších hospodářských zvířat z jejich stád, oslabených suchem a krutou zimou, umírá. V tomto smyslu varoval Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK). Vinou nepřízně počasí, které zemi postihlo loni, již pošlo více než 2,2 miliónu krav, koní, velbloudů, ovcí a dalších hospodářských zvířat, informoval MVČK s tím, že do měsíce, na počátku letního vegetačního období, se počet mrtvých zvířat patrně více než zdvojnásobí.

Mongolští venkované jsou závislí na svých stádech jako zdroji potravin a vlny a prodávají nebo směňují zvířata za potřebné zboží. Devastace stád brání rodinám v hubených měsících před sklizní na konci léta v nákupu dalších potravin. Čtvrtinu ze 2,7 miliónu Mongolů čeká období nejistoty ohledně zásob potravin, konstatuje prohlášení MVČK. Humanitární tým,který zavítal do jedné z nejhůře postižených oblastí, zjistil, že pastevci již spotřebovali veškeré zásoby sušeného masa. V nejhůře postižených oblastech, informovala skupina, zdechly podle vládních statistik více než tři čtvrtiny stád. Červený kříž dodal v rámci humanitární pomoci do 2600 mongolských domácností 195 tun pšenice, rýže a prosa a distribuoval 600 párů bot. Do konce května doufá rozdělit potraviny do 6300 domácností, tedy 35 000 osob.

Nejnovější problémy začaly Mongolsku loni v létě, kdy bylo postiženo velkým suchem a záplavou hlodavců, jejichž vinou se ztenčily zásoby píce pro zvířata. To málo, co zbylo, zničily o něco později nejkrutější sněhové bouře za posledních 30 let.Pusté mongolské stepi jsou nyní posety těly uhynulých zvířat. Mongolské vládní agentury zahájily program likvidace mršin a informují lidi, jak předcházet vypuknutí chorob způsobených rozkládajícími se zdechlinami, informoval MVČK. V rámci dalších vládních programů bude vyvinuto úsilí o vyhubení hlodavců a o zajištění hospodářských zvířat rodinám, které přišly o celá stáda. Zhruba před týdnem mongolská ministryně zahraničí Njam-Osoryn Tujá na tiskové konferenci v New Yorku konstatovala, že potrvá dva až tři roky, než se Mongolsko z kruté zimy vzpamatuje.Projevila rovněž obavy, že rozkládající se zdechliny způsobí rozšíření nemocí a znečistí zásoby vody.


Zdroj: ČTK, 2. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 15:08