Agris.cz - agrární portál

Vznikla nová mezinárodní síť pro výměnu informací o katastrofách

2. 5. 2000 | ČTK

Zástupci více než 40 zemí oznámili dnes v Ankaře založení globálního informačního systému, který umožní vzájemnou výměnu zpráv o hrozících katastrofách. Nová Celosvětová síť informací o katastrofách (GDIN) má za úkol pomoci záchranářům, kteří díky ní budou moci rychleji reagovat naneštěstí po celém světě.

Informovala o tom agentura AP. Vznik GDIN byl oznámen na závěr třídenní konference v Ankaře, metropoli Turecka, které bylo loni zasaženo ničivým zemětřesením. Síť umožní expertům a poskytovatelům satelitního monitoringu vyměňovat si informace prostřednictvím Internetu. To výraznou měrou pomůže předpovídat jednotlivým národním vládám,kde by mohlo dojít ke katastrofám, a zároveň odhadnout rozsah jejich následků.

Pro další fungování GDIN je podstatné, že jí okamžitou pomoc přislíbily Rusko a Spojené státy, které disponují nejrozsáhlejším satelitním parkem. Ředitel organizační kanceláře GDIN Joseph Szwarckop ale zatím neuvedl žádné podrobnosti o pomoci obou velmocí. "Světové katastrofy za sebou nechaly 140 miliónů lidí bezpřístřeší. Ohrožují miliardu lidí, kteří žijí v rizikových oblastech a 40 nejrychleji se rozvíjejících světových měst v zónách častého výskytu zemětřesení," uvedl Larry Roader, který byl jmenován výkonným ředitelem organizace.

Jedním z projednávaných projektů se stal i bezpilotní,sluneční energií poháněný letoun, který byl vyvinut v americkém Národním úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Stroj nazvaný Pathfinder (Průzkumník) je schopen zůstat ve vzduchu neomezeně dlouhou dobu a zásobovat nepřetržitě krizové manažery snímky mapujícími postiženou oblast. Navíc je daleko levnější než satelity.


Zdroj: ČTK, 2. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 04:07