Agris.cz - agrární portál

Drůbežářskému závodu Klatovy loni klesl čistý zisk na 6,3 mil. K

2. 5. 2000 | ČTK

Drůbežářskému závodu Klatovy loni klesl čistý zisk na 6,3 mil. Kč

Akciové společnosti Drůbežářský závod Klatovy (DZK) loni klesl čistý zisk na 6,3 miliónu korun z předloňských 17,6 miliónu korun. Valná hromada rozhodla investovat nerozdělený zisk 5,1 miliónu, po odvodech do sociálního a rezervního fondu, do rozvoje společnosti bez výplaty dividend, řekl po valné hromadě generální ředitele Antonín Mottl.

Při mírném nárůstu loni zpracované drůbeže na téměř 18 tisíc tun klesly meziročně výkony firmy o osm miliónů korun na loňských721,4 miliónu korun. Příčinu poklesu tržeb i zisku ředitel spatřuje ve všeobecném snížení spotřebitelských cen drůbeže.Vlivem poklesu spotřebitelských cen byli klatovští zpracovatelé drůbeže loni nuceni snížit zemědělcům i nákupní ceny přibližně o1,50 koruny. DZK v současné době platí prvovýrobcům za kilogram kuřete okolo 21 korun. Export společnosti loni činil osm procent z celkových tržeb.

V letošním roce Mottl očekává jeho zvýšení na deset procent. Z celkového objemu zpracovaných kuřat je polovina chlazených a polovina mražených. Ve vlastním zpracovatelském provozu podnik zároveň vyrobil 2100 tun hotových kuřecích výrobků. Jejich produkci hodlá letos zvýšit o 500 tun. Valná hromada dále schválila podnikatelský záměr firmy na letošní a příští rok, který předpokládá zvýšit nákup drůbeže na téměř 21 tisíc tun, z toho 20 tisíc tun kuřat a 800 tun kachen.To si vyžádá investice 28 až 30 miliónů korun.

Během jednání se valná hromada zabývala i změnami v řídicích orgánech společnosti. Do tříčlenné dozorčí rady zvolila Josefa Velíška, Miroslava Hrabíka a Josefa Sazamu a v sedmičlenném představenstvu zasednou Jan Vondryska, Josef Doupovec, Jaroslav Kuchyňka, Karel Eliáš, Petr Hrubý, Jaroslav Průcha a Antoním Mottl. Změny v představenstvu a dozorčí radě pravděpodobně souvisejí se změnou akcionářské struktury. Majoritní podíl přes 53 procenta akcií ovládá Klatovské rybářství, 26 procent společnost Agrotrade Praha a přes deset procent vlastní zahraniční fyzická osoba Otýlie Hertel, která je zároveň dlouhodobým odběratelem.


Zdroj: ČTK, 2. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 08:43