Agris.cz - agrární portál

Fencl: Je čas zvýšit zdroje na konkurenceschopnost zemědělství

2. 5. 2000 | ČTK

Na modernizaci potravinářství a podporu konkurenceschopnosti zemědělské produkce je čas významně zvýšit zdroje. Podle agrární koncepce je na tyto úkoly třeba 22,7miliardy korun, ministerstvo zemědělství na ně však má jen 13miliard korun. Na tiskové konferenci ČSSD to uvedl ministr zemědělství Jan Fencl.

ČR nyní buduje instituce a mechanismy, bez nichž by v budoucnu nebylo možné administrovat společnou zemědělskou politiku EU. Vedle toho však ČR musí řešit konkurence neschopnou strukturu českého potravinářství, která je dána 40letýmcentrálním plánováním, ale i špatně provedenou privatizací, řekl. Problémem je také udržování rozměru českého zemědělství, které musí konkurovat bohatě podporovanému zemědělství EU, ale nyní již také Polska, Slovenska a Maďarska.

V porovnání se zemědělstvím EU podává podle Fencla české zemědělství relativně slušné výkony, zejména pokud se uváží rozdíl v míře podpory státu. EU podporuje své zemědělce na každý hektar zemědělské půdy sumou 526 USD, zatímco ČR částkou 77 USD,tedy 7,5krát nižší. Ochrana vnitřního trhu je 2,5krát nižší, daňová zátěž je zase podstatně vyšší. Farmářské ceny jsou o 15 až 35 procent nižší. Výsledkem desetileté transformace zemědělství je podle Fencla 28procentní snížení zemědělské výroby a pokles počtu pracovníků na méně než polovinu. Dnes v zemědělství pracuje 4,1 procent práceschopného obyvatelstva.

Snížil se významně příspěvek zemědělství na tvorbu HDP na standardní výši 1,8 procenta. Dotace se snížily z 25 na 13 miliard korun. Aby české zemědělství do EU vstoupilo v konkurenceschopné podobě, je podle Fencla nutné splnit úkoly, které shrnuje Agrární koncepce. Proto vláda připravuje zákon o regulaci trhu s mlékem cestou produkčních kvót, připravuje cukerní pořádek, zákon o zemědělském intervenčním fondu, ustavila platební agenturu,harmonizuje nařízení na podporu mimoprodukčních funkcí apod. Zemědělský výbor sněmovny se podle jeho předsedy Jaroslava Palase v současnosti zabývá v rámci rozpočtu Pozemkového fondu ČR návrhem na převedení 170 miliónů korun z fondu na MMR pro program obnovy venkova. Dalších 200 miliónů korun by mělo být použito pro posílení chovu krav bez tržní produkce v pásmu od nuly do tříkorun. V zemědělském výboru padl také návrh na využití 100miliónů korun na dokončení scelovacích řízení v některých okresech a sedm miliónů korun pro posílení Českého svazu včelařů.


Zdroj: ČTK, 2. 5. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 02:54