Agris.cz - agrární portál

Vztahy EU a USA

25. 4. 2000 | ČTK

viz též internet:

http://europa.eu.int/comm/dg01/euus.htm

http://www.eurunion.org/

Velvyslanec USA v EU:

MORNINGSTAR, Richard

Zastoupení EU v USA:

ve Washingtonu (od roku 1990 má statut velvyslanectví EU v USA)

v New Yorku (od roku 1974 zastoupení EU pri OSN)

Delegace Komise EU

2300 M Street NW, Washington DC 20037

Telephone: (202) 862-9500

Fax: (202) 429-1766

Vedoucí delegace a velvyslanec Evropské komise v USA:

(PAEMEN, Hugo, 31. ríjna 1995 (pover.listiny)-leden 2000

BURGHARDT, Günter, leden 2000-

Delegace Komise EU funguje jako velvyslanectví a má následující oddelení: zemedelství a rybolov; politické záležitosti a vztahy s Kongresem; obchod; rozvoj; hospodárské a financní otázky; tiskové oddelení, styk s verejností, veda, výzkum a školství; doprava, energetika a životní prostredí; osobní, administrativa.

Obchodní bilance 11 zemí eurozóny (EMU) a USA:

(prebytek EMU)

1998: 15,1 mld. eur

1999: 22,8 mld. eur

Vývoj:

1954 - Ve Washingtonu otevreno informacní stredisko ES.

1964 - Otevreno zastoupení též v New Yorku.

1971 - Delegace ES v USA získala plná diplomatická privilegia a imunity.

1990 - Vedoucí delegace ES v USA získal statut velvyslance.

22. února 1994 - Ministri zemí EU schválili dohodu s USA, podle níž obe strany vzájemne uznávají nekteré ze svých nejlepších znacek alkoholu; (mj. skotskou whisky, irskou whisky, brandy Jerez a francouzské znacky Cognac, Armagnac a Calvados; whisky Tennessee a Bourbon); Itálie a Recko však proti dohode o znackách alkoholu vznesly formální protest, protože nezahrnuje italský nápoj grappa a recký ouzo.

4. brezna 1994 - Prezident Clinton "oživil" jedno z nejtvrdších ustanovení amerického obchodního zákonodárství - tzv. clánek "super 301", který umožnuje "potrestat" tretí zeme, o nichž se USA domnívají, že systematicky brání vetšímu prístupu amerického zboží na jejich trh.

5. kvetna 1994 - Komise EU obvinila USA z protekcionismu; zejména si stežuje na znovuzavedení clánku "Super 301".

26. cervence 1994 - USA vyjádrily znepokojení nad zprávami o subvencích EU státním leteckým spolecnostem.

18. ríjna 1994 - USA zahájily šetrení proti EU na základe stížnosti amerických distributoru banánu, kterým EU podle nich neoprávnene zabranuje ve vstupu na svuj trh; podle amerických distributoru Chiquita Brands International a Hawaii Banana Industry se nove zavedená pravidla EU pro dovoz banánu odrazila ve snížení amerického podílu na trhu EU o více než 50 procent; šetrení na podnet amerických firem bylo zahájeno v rámci

clánku 301 obchodního zákona USA.

4. ledna 1995 - USA a EU dospely k docasné dohode (pro 1. pololetí 1995), podle níž bude americké zboží ve trech nových zemích EU - Rakousku, Finsku a Švédsku - i nadále podléhat nižším národním celním sazbám (týká se napríklad špickových technologií pocítacové a lékarské techniky.

2. brezna 1995 - Evropská komise pohrozila, že zastaví proces podepisování bilaterálních dohod o "otevreném nebi" jednotlivých zemí EU s USA a prevezme vyjednávání o liberalizaci letecké dopravy pod svou pravomoc; Belgie, Dánsko, Finsko, Lucembursko, Rakousko a Švédsko totiž navázaly dvoustranná jednání s USA o liberalizaci leteckého trhu.

5. dubna 1995 - EU se vyslovila proti návrhu konzervativních senátoru na zprísnení amerického embarga vuci Kube (návrh schválen Senátem v ríjnu 1995 jako Helms-Burtonuv zákon).

19. dubna 1995 - Nemecký ministr zahranicí Kinkel na zasedání Chicagské rady pro zahranicní vztahy predložil návrh, aby byla vytvorena "transatlantická zóna volného obchodu".

2. kvetna 1995 - podle tajemníka ministerstva obchodu USA Gartena nejsou vztahy s EU nejvyšší prioritou, tou jsou vztahy s Asií (zejména s Japonskem).

10. kvetna 1995 - EU uzavrela s USA dohodu o spolupráci v civilní jaderné energetice, která by mela platit minimálne 30 let; dohoda "povoluje" na obou stranách Atlantiku veškeré aktivity spojené s tzv.necitlivou jadernou produkcí vcetne obohacování jaderných materiálu až na úroven 20 procent; predpokládá za urcitých presne stanovených podmínek také tzv. prevody jaderných technologií a materiálu do tretích zemí, jakož i skladování ve tretích zemích pri dodržení bezpecnostních podmínek.

5. cervna 1995 - Americká vláda pohrozila, že predloží vleklý spor s EU, týkající se hormonálne ovlivnených produktu zemedelské výroby, Svetové obchodní organizaci (WTO), pokud nebude do konce roku nalezeno kompromisní rešení; EU podle USA porušuje pravidla svobodného obchodu, když zakazuje dovoz hormonálne ovlivneného hovezího masa na evropský kontinent.

30. cervna 1995 - Spojené státy trvají na tom, že odstoupí od dohody liberalizující svetový obchod financními službami a jejich rozhodnutí je konecné; EU je rozhodnuta požadovat uzavrení globální dohody v rámci Svetové obchodní organizace (WTO) bez úcasti USA.

4. ríjna 1995 - USA požádaly WTO o ustavení panelu pro rešení sporu kolem dovozních cel EU na obilí; USA po EU žádají, aby zmenila svuj systém tak, aby výše cel byla odvozována na základe jednotlivých dodávek, nikoliv predem; podle EU by však takový systém vedl ke zneužívání a manipulaci s cenami.

7. listopadu 1995 - Zástupci Evropské komise a USA podepsali smlouvu o spolupráci mezi Evropským spolecenstvím pro atomovou energii (EURATOM) a Spojenými státy, která se týká výzkumu, prumyslového trhu a bezpecnosti jaderné energie.

12. listopadu 1995 - Jednání amerických a evropských podnikatelu ve španelské Seville prineslo sérii návrhu vládám smerujících k liberalizaci euroamerického obchodu.

3. prosince 1995 - EU a USA se dohodly na programu dvoustranné transatlantické spolupráce; dohoda zahrnuje spolecný postup pri mezinárodní mírové diplomacii, evropské bezpecnostní politice, boji proti mezinárodnímu zlocinu, terorismu a pašování drog, reforme OSN a ochrane životního prostredí; dále se dohodly vytvorit "nový transatlantický trh" (nejedná se ješte o zrízení transatlantické zóny volného obchodu, ale o další snižování cel pro prumyslové zboží a urychlené zavádení již dohodnutého odstranování obchodních prekážek.

22. dubna 1996 - Ministri zahranicních vecí zemí EU apelovali na USA, aby se zrekly stávající obchodní politiky, jejímž cílem je zastavit príliv zahranicních investic na Kubu, do Íránu a Libye;

3. kvetna 1996 - EU požádala Svetovou obchodní organizaci (WTO) o oficiální jednání s USA o tzv. Zákonu pro svobodu Kuby a solidaritu, který USA umožnuje právní zákrok proti zahranicním firmám obchodujícím s Kubou.

25. kvetna 1996 - Spojené státy odmítly obvinení EU, že nový zákon prijatý americkým Kongresem a zostrující sankce vuci Kube je v rozporu s mezinárodním obchodním právem.

17. cervna 1996 - Komise EU získala oprávnení zahájit jednání s USA o liberalizaci civilního letectví; mandát nezasáhne ani stávající ani projednávané bilaterální dohody.

17. cervence 1996 - Evropská komise privítala rozhodnutí prezidenta Clintona pozastavit na šest mesícu uplatnování sankcí podle 3.clánku tzv.Helms-Burtonova zákona, který umožnuje postihovat cizí (evropské) firmy podnikající na Kube; zároven však usoudila, že rozhodnutí nejde dostatecne daleko a že EU se musí proti zmínenému zákonu dál bránit.

30. cervence 1996 - Komise EU schválila odvetná opatrení proti mimoú zemním úcinkum Helms-Burtonova zákona; podle finálního znení budou jednat protiprávne ty evropské spolecnosti, které budou spolupracovat na jakémkoli soudním rízení konaném dle Helms-Burtonova zákona.

8. srpna 1996 - EU predala americké vláde protest proti novému americkému zákonu (D'Amatuv zákon), který uvaluje sankce na zahranicní spolecnosti, jež obchodují s Íránem a Libyí a investují v techto zemích více než 40 miliónu dolaru rocne.

16. ríjna 1996 - USA zablokovaly žádost EU o vytvorení rozhodcího panelu, který by vynesl soud o slucitelnosti Helms-Burtonova zákona s pravidly Svetové obchodní organizace (WTO); na príštím zasedání Výboru pro rešení sporu WTO však bude takovýto orgán ustaven automaticky.

28. ríjna 1996 - Ministri zahranicí EU schválili zákon, který umožnuje subjektum z clenských zemí se úspešne bránit proti postihu na základe amerického Helms-Burtonova zákona; schválená norma umožnuje neuznávat a nevykonávat rozsudky amerických soudu vynesené na základe Helmsova-Burtonova zákona a nerespektovat požadavky z neho vyplývající.

7. listopadu 1996 - EU uzavrela s USA dohodu o celní spolupráci, jejímž cílem má být zjednodušení celní procedury mezi Evropou a USA; smlouva by rovnež mela pomoci v boji proti hospodárské kriminalite.

20. listopadu 1996 - Svetová obchodní organizace (WTO) na žádost EU rozhodla o ustavení rozhodcího panelu, který by vynesl soud o slucitelnosti amerického Helms-Burtonova zákona omezujícího investice na Kube s pravidly WTO.

16. prosince 1996 - Na summitu ve Washingtonu nejvyšší predstavitelé USA a EU oznámili, že je z vetší cásti pripravena a bude brzy uzavrena dohoda o spolecném obchode.

6. ledna 1997 - EU trvá na arbitráži Svetové obchodní organizace (WTO) ve svém sporu s USA ohledne Helmsova-Burtonova zákona omezujícího mezinárodní obchod s Kubou presto, že prezident Clinton platnost jeho nejspornejšího clánku znovu na šest mesícu pozastavil.

3. dubna 1997 - Experti EU a USA pokracovali v jednání o možnostech odvrátit válku v obchodu s drubežím a veprovým masem a nekterými dalšími potravinami, kterou hrozí vyvolat podráždená americká reakce na rozhodnutí Evropské komise zakázat dovoz americké drubeže.

18. dubna 1997 - Clenské zeme EU schválily dohodu Unie s USA, jíž skoncila pre mezi obema stranami o sporný americký zákon, který si kladl jako cíl posílení hospodárské izolace Kuby; EU vzala zpet svou stížnost na americký Helmsuv-Burtonuv zákon u Svetové obchodní organizace; cinitelé Unie a Americané se dohodli, že USA nebude až do konce volebního období prezidenta Clintona v roce 2001 uplatnovat dve kontroverzní ustanovení zákona - v prípade, že by byly poškozeny zájmy evropských spolecností.

23. kvetna 1997 - Svetová obchodní organizace (WTO) dala za pravdu protestum USA, Ekvádoru, Guatemaly, Hondurasu a Mexika a oznacila režim dovozu banánu do EU za protekcionistický; podle WTO porušuje evropský režim dovozu banánu pravidla svetového obchodu v 16 bodech.

13. cervna 1997 - EU dosáhla dohody s USA a Kanadou, která umožní, aby byla certifikace standardu transatlantického obchodu kontrolována v míste puvodu zboží.

18. listopadu 1997 - EU požádala o formální konzultace v rámci Svetové obchodní organizace (WTO) v otázce systému vývozních subvencí USA; cílem EU je dosáhnout ukoncení této americké politiky, která znevýhodnuje evropské firmy; krok EU se týká takzvaných zahranicních obchodních korporací (FSC).

11. brezna 1998 - Evropská komise schválila návrh vyjednat s USA novou obchodní dohodu; obchodní komisar EU Leon Brittan tak bude moci zacít s Washingtonem jednat o plánu "Nového transatlantického trhu".

18. kvetna 1998 - USA a EU dosáhly kompromisního rešení ohledne obchodních sankcí, které USA uplatnují vuci firmám, jež obchodují s nekterými zememi podle tzv. Helms-Burtonova a D'Amatova zákona.

11. listopadu 1998 - Predseda Evropské komise Santer zaslal americkému prezidentu Clintonovi varování, že navrhované americké sankce na zboží z Unie by výrazne poškodily evropsko-americkou spolupráci; USA hodlají potrestat EU za její preferencní režim dovozu banánu.

25. listopadu 1998 - EU iniciovala u Svetové obchodní organizace ustavení rozhodcího panelu, který by prošetril antidumpingový zákon USA z roku 1916 (viz též 31.3.2000).

15. prosince 1998 - Svetová obchodní organizace (WTO) požádala EU a USA, aby se snažily vyrešit spor o evropský režim dovozu banánu bilaterálním jednáním.

19. prosince 1998 - Washingtonský summit USA a EU skoncil, aniž byl vyrešen spor kolem obchodu s banány.

12. ledna 1999 - Svetová obchodní organizace (WTO) ustavila panel pro zhodnocení režimu dovozu banánu do EU; orgán WTO pro rešení sporu (DSB) tak schválil žádost Ekvádoru o opetnou schuzku rozhodcího panelu, který v lonském roce rozhodl, že tehdejší režim dovozu banánu do EU porušuje pravidla WTO; o obnovení tohoto panelu požádala i EU.

25. ledna 1999 - Producenti banánu z karibské oblasti zablokovali schválení programu na klícovou schuzku u Svetové obchodní organizace (WTO), kde se melo jednat o uvalení citelných sankcí na dovoz vybraného zboží z EU do USA.

29. ledna 1999 - EU eskalovala transatlantickou válku o banány, když zacala u WTO zpochybnovat zákon USA, který dává Washingtonu právo vyhlašovat jednostranné obchodní sankce.

31. ledna 1999 - WTO se po týdnu politických jednání podarilo sjednat docasné prímerí ve sporu mezi USA a EU o režim dovozu banánu do EU; obe strany pristoupily na plán odložit uvalení amerických sankcí na zboží z EU nejdríve na 12.brezna.

17. února 1999 - USA zablokovaly žádost EU u Svetové obchodní organizace (WTO) proverit americký kontroverzní zákon 301.

3. brezna 1999 - USA budou žádat u vybraných dovozu z EU záruky zaplacení 100procentního sankcního cla do doby, než Svetová obchodní organizace (WTO) rozhodne o schválení amerických sankcí; sankce tak vstupují v okamžitou platnost, zaplaceny však budou až po schválení WTO.

5. brezna 1999 - EU požádala Svetovou obchodní organizaci (WTO) o svolání mimorádného valného shromáždení clenských zemí WTO, na nemž se má projednávat postup USA ve sporu o režim dovozu banánu do EU.

22. brezna 1999 - USA pripravují proti EU obchodní sankce za to, že Brusel nedovoluje dovoz amerického masa z krav, chovaných za pomoci umelých rustových hormonu.

7. dubna 1999 - Tríclenný panel expertu WTO rozhodl, že USA mohou na zboží z EU uvalit kompenzacní sankce do 191,4 miliónu USD rocne (Washington puvodne požadoval 520 miliónu USD).

19. dubna 1999 - Orgán pro urovnání sporu (DSB) WTO schválil uvalení sankcí na dovozy USA z EU do 191,4 miliónu USD rocne.

28. dubna 1999 - Evropská komise rozhodla zakázat s platností od 15. cervna (viz též 14.6.99) dovoz veškerého hovezího z USA, pokud nebude vyrešen problém s nálezy stopového množství rustových hormonu v amerických dodávkách; EU v roce 1989 zakázala dovoz amerického hovezího ošetreného hormonálními preparáty, opatrení však zablokovalo pres 90 procent americké produkce; WTO již dvakrát rozhodla, že deset let platný zákaz importu ošetreného hovezího neodpovídá jejím pravidlum pro mezinárodní obchod a dala unii pro odstranení obchodní bariéry konecný termín 13.kvetna.

29. dubna 1999 - V platnost vstoupilo narízení EU o hlucnosti letadel, které znemožní pristávat na evropských letištích zatím neregistrovaným starším americkým letadlum vybaveným tlumici hluku, která podmínky normy nesplnují.

13. kvetna 1999 - Evropská komise oznámila Svetové obchodní organizaci (WTO), že nemuže splnit její požadavek a zrušit zákaz dovozu hovezího s obsahem umelých hormonu; tímto krokem se EU jako první v petileté historii organizace prímo vzeprela nálezu expertního výboru WTO.

14. cervna 1999 - EU rozhodla odsunout zákaz importu veškerého hovezího z USA o šest mesícu, tj. do 15. prosince (viz též 28.4.1999) - 8. prosince toto rozhodnutí opet odloženo do 15. února 2000, poté opet odloženo do 15. brezna 2000.

12. cervence 1999 - Rozhodcí panel WTO uznal, že kvuli zákazu dovozu hormonálne ošetreného masa do EU utrpely USA škodu 116 mil. USD (USA požadovaly souhlas k sankcním opatrením do 202 mil.USD).

29. cervence 1999 - Od tohoto data bude na dovoz vybraných potravinárských výrobku z EU do USA v rámci sankcních opatrení ve výši 116,8 mil.USD rocne uvaleno 100procentní clo; WTO sankce oficiálne povolila 27. cervence 1999.

8. prosince 1999 - EU prodloužila do 15. února 2000 lhutu, v níž musí USA poskytnout garanci, že dodávky hovezího nejsou ošetrovány hormony (viz též 14.6.1999).

17. prosince 1999 - Pravidelný pololetní summit EU-USA se konal ve Washingtonu; jeho úcastníci vyzvali k "k okamžitému a trvalému prímerí v Cecensku."

23. prosince 1999 - WTO rozhodla (jako odpoved na stížnost EU), že USA mohou ponechat v platnosti svuj kontroverzní zákon tzv. paragraf 301, který umožnuje uvalovat obchodní sankce proti zemím, jež dle názoru USA porušují pravidla svetového obchodu, protože samotný zákon není v rozporu s pravidly WTO.

9. února 2000 - Evropská komise zahájila proti americkému softwarovému gigantu Microsoft Corp šetrení kvuli podezrení, že nekteré rysy nového operacního systému Windows 2000 mohou znamenat porušení antimonopolních zákonu EU.

10. února 2000 - Veterinární experti EU již potretí prodloužili termín (na 15. brezna) pro rozhodnutí o tom, zda zakázat dovoz hovezího, vyprodukovaného bez hormonu, z USA (viz 8. prosince 1999).

3. brezna 2000 - Trístranná schuzka, EU-USA-Rusko, první svého druhu, se konala v Lisabonu; hlavním tématem jednání byly obavy Západu z porušování lidských práv v Cecensku.

14. brezna 2000 - EU a USA se shodly na konceptu dohody o ochrane dat; smlouva, která ješte musí být ratifikována, dovoluje americkým spolecnostem pokracovat v získávání dat, jestliže se zaváží ke sledování ochrany techto dat (princip "bezpecného prístavu").

31. brezna 2000 - Evropská komise oznámila, že rozhodcí panel Svetové obchodní organizace (WTO), ustavený v roce 1998 (viz 25.11.1998), dospel k názoru, že americký antidumpingový zákon z roku 1916 porušuje pravidla svetového obchodu.


Zdroj: ČTK, 25. 4. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.05.2024 22:52