Agris.cz - agrární portál

Poslanci věří, že do konce roku bude harmonogram vstupu do EU

19. 4. 2000 | ČTK

PRAHA 19. dubna (ČTK) - Společný výbor českých zákonodárců a poslanců Evropského parlamentu (EP) dnes vyjádřil naději, že do konce letošního roku bude stanoven časový harmonogram vstupu prvních kandidátských zemí do Evropské unie (EU). Výbor, který existuje v souvislosti s přidružením ČR k EU a zasedá dvakrát za rok, to uvedl v deklaraci, kterou přijal na závěr svého dvoudenního pražského zasedání.

V deklaraci vyjádřil uspokojení nad tím, že ČR od loňského podzimu urychlila přípravy na členství v EU. "Výbor přivítal širokou politickou shodu v ČR ohledně přípravy na vstup do EU a zvláště urychlení harmonizace legislativy, které se odrazilo v písemné dohodě dvou nejsilnějších parlamentních politických stran," uvedl.

Postupu při překonání problémů při vyjednávání o vstupu ČR do EU se věnuje jeden z dodatků, které přijaly ODS a ČSSD počátkem roku ke své opoziční smlouvě z roku 1998. Dodatek byl reakcí na loňskou podzimní zprávu, ve které Evropská komise kritizovala připravenost ČR na vstup do EU. Praha čelila dlouhodobě výtkám mimo jiné za pomalé slaďování českého a evropského zákonodárství.

Výbor vzal na vědomí "znatelný pozitivní trend makroekonomického vývoje" v ČR a uvítal pokrok v pokračující privatizaci českého bankovního sektoru a prohloubení hospodářské integrace mezi ČR a členskými státy EU. Vyzval českou vládu, aby v procesu příprav na vstup do EU pokračovala ve spolupráci mezi vládními úřady, nevládními organizacemi, sociálními partnery a dalšími představiteli občanské společnosti.

Výbor dále ocenil vysoký stupeň harmonizace české zahraniční politiky a společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU a zvláště připravenost ČR aktivně přispívat k řešení krizí v Evropě. Podpořil rovněž zájem ČR o co nejširší zapojení do činnosti nově vznikajících orgánů v rámci Evropské bezpečnostní a obranné politiky.

Jiří Hybš mhm


Zdroj: ČTK, 19. 4. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 14:02