Agris.cz - agrární portál

Ministři zemědělství EU došli ke kompromisu ve značení hovězího

18. 4. 2000 | ČTK

BRUSEL 18. dubna (ČTK) - Ministři zemědělství členských zemí Evropské unie se v pondělí večer dohodli na kompromisu pro povinné značení původu hovězího masa prodávaného v unii. Ve shodě s původním návrhem, projednávaným začátkem dubna, musí být od letošního 1. září zákazník etiketou informován, v jaké zemi byl kus, z něhož kupované maso pochází, poražen. O rok dopředu, na 1. leden 2002, bylo posunuto kompletní značení, z něhož musí být jasné, v jakých zemích byl kus zplozen, krmen a poražen.

Evropská komise (EK) v prvním návrhu prosazovala značení celého životního běhu zvířete až od 1. ledna 2003. Evropský parlament (EP) návrh vrátil a žádal etikety už od roku 2001.

Předmětem sporů bylo rovněž značení mletého masa, které tvoří 40 procent spotřeby hovězího v zemích EU. I v tomto případě se musí podle pondělní úpravy zákazník od stanovených dat dovědět kompletní informace o kusu, z něhož potravina pochází. EK byla původně proti značení mletého s tím, že to je technicky příliš náročné. Parlament vrátil komisi návrh 12. dubna k novému projednání. Argumentoval tím, že návrh diskriminuje chudé Evropany, kteří patří mezi největší konzumenty mletého hovězího. K dalšímu čtení se dostane značení hovězího v EP v červnu.

Jasné informace o původu masa mají získat zpět důvěru konzumentů zneklidněných aférou kolem tzv. nemoci šílených krav, poprvé identifikované v roce 1986 v Británii. Před čtyřmi lety vědci dokázali, že je tato nemoc přenosná na člověka a souvisí se smrtelnou Creutzfeld-Jakobovou nemocí (CJD). EK kvůli tomu zakázala vývoz britského hovězího, který odvolala až loni v srpnu.

Jako poslední ze zemí patnáctky dovozu britského hovězího vzdoruje Francie. Francouzští odborníci o víkendu oznámili, že asi existuje tzv. "třetí cesta" nákazy BSE a ministr zemědělství Jean Glavany k tomu podotkl, že v tom případě si likvidace této nebezpečné nemoci skotu vyžádá další čas.

Zatím jsou známy dva způsoby nákazy - kontaminované krmení a přenos z krávy na tele. Odborníci hovoří o "třetí cestě" už několik měsíců. Od roku 1991, kdy bylo zakázáno používat ke krmení hovězího skotu moučku z ovčího masa a kostí, jež byla údajnou příčinou šíření choroby, by se měly počty nakaženého dobytka logicky snižovat. Jenže tomu tak není. Hovoří se proto o tom, že další nákaza může pocházet z krmení, jež přišlo se zakázanou moučkou do kontaktu a jež je stále povoleno pro prasata a drůbež. Uvažuje se také o tom, že rezervoárem nákazy mohou být další druhy, např. bezobratlí živočichové.

sva bm


Zdroj: ČTK, 18. 4. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 15.05.2024 02:49