Agris.cz - agrární portál

Záplavy v Rumunsku až na jihovýchod ustupují

17. 4. 2000 | České noviny

BUKUREŠT 17. dubna (CTK) - Zatímco v severním a západním Rumunsku ustupují vody rek, které vystoupily z brehu pri nejhorších záplavách za posledních 30 let, stoupající hladiny Dunaje a jeho prítoku ohrožují jihovýchod zeme. Oznámil to dnes mluvcí rumunského ministerstva ochrany životního prostredí Septimiu Mara.

Podle mluvcího je pod vodou šest vesnic a stovky hektaru pudy v prímorské župe Konstanca na jihovýchode zeme a soucasne hrozí nebezpecí, že se voda prelije pres hráze ctrnácti prehrad na Dunaji a jeho prítocích.

Ve meste Tulcea, jež leží blízko zacátku dunajské delty, jsou zpevnovány okolní hráze, aby se zabránilo zaplavení tohoto mesta se 100.000 obyvateli.

Na severu a západe zeme vody ustupují a slunné pocasí umožnuje, aby byla do postižených vesnic dodávána humanitární pomoc. V sedmihradské župe Alba a v župách Arad a Timiš na jihozápade zeme se zacalo s opravami postižených budov, k nimž rumunská vlády i rada soukromých spolecností dodaly cement a drevo.

I když Rumunsko je jednou z nejchudších zemí Evropy, zvedla se tu nebývalá vlna solidarity s obetmi nynejších záplav v západní cásti zeme, které zpusobily smrt deseti lidí a materiálne postihly 10.000 dalších. Lidé stáli mnohahodinové fronty, aby darovali peníze, potraviny a ošacení obetem záplav. Soukromá televizní stanice Pro TV zaslala v nedeli do nejpostiženejších oblastí severního a západního Rumunska 1500 tun humanitárních dodávek.

Celkové materiální škody z nynejších v Rumunsku jsou odhadovány na 100 miliónu dolaru. Bukurešt již požádala o pomoc clenské zeme NATO. Také Evropská unie již poskytla Rumunsku okamžitou pomoc jednoho miliónu dolaru a Nizozemsko pul miliónu dolaru.

bep pz


Zdroj: České noviny, 17. 4. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.04.2024 19:45