Agris.cz - agrární portál

Letecká vakcinace lišek na Kladensku začne o víkendu

13. 4. 2000 | Zemědělec

Letecká vakcinace lišek na Kladensku zacne o víkendu

Leteckou vakcinaci lišek proti vztekline, spocívající v kladení návnad s úcinnou látkou, zahájí o víkendu kladenská veterinární správa. Pocítá s umístením 18 000 dávek na ploše 720 kilometru ctverecních lesu, luk a polí, rekl dnes reditel veterinární správy Luboš Horák.

"Ohniskem výskytu vztekliny je od listopadu území celého okresu. Nemoc se po ctyrech letech objevila loni v srpnu; do konce února jsme pak evidovali 28 nakažených zvírat," uvedl. Z tohoto poctu bylo podle neho 25 lišek, jedna kuna a dva kusy srncí zvere. Po podzimní vakcinaci, kdy myslivecká spolecenství na Kladensku položila 11 400 návnad, se podle Horáka snížil pocet nových onemocnení v lednu na šest a v únoru na dva prípady. "Od 28. února do dneška nemáme zatím žádný další prípad nákazy," rekl. V souvislosti s leteckou vakcinací Horák zduraznil, že návnady "nesmejí být za žádných okolností sbírány". "V nich uložená vakcína obsahuje oslabený virus vztekliny. Pokud by se z plastové tobolky dostal na ruce, je nutné kuži okamžite omýt mýdlem. Pokud by virus vnikl do ocí, úst ci nosu, je treba neodkladne navštívit lékare," upozornil. Za letošní první ctvrtletí evidovala Státní veterinární správa na území Cech a Moravy 44 prípadu vztekliny. S výjimkou dvou srncu a jednoho psa byly všechny pozitivní nálezy u lišek. Jarní vakcinace lišek se má od 15. dubna uskutecnit ve 45 okresech. Bude behem ní použito 800 000 dávek ockovací látky. Letecky budou veterinári klást návnady v 18 okresech nejvíce postižených touto chorobou.


Zdroj: Zemědělec, 13. 4. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 14:15