Agris.cz - agrární portál

Polsko: Záplavová vlna na Visle se Plocku nevylila

12. 4. 2000 | České noviny

VARŠAVA/BUKUREŠŤ 12. dubna (zpravodaj ČTK) - Záplavová vlna na polské řece Visle, vyvolaná silnými dešti z minulého týdne, dnes vylití z břehů minula město Plock, kde sídlí jedna z hlavních polských rafinérií, aniž se výrazněji vylila z břehů. Institut meteorologie a vodního hospodářství dnes opravil prognózu dalšího postupu čela povodně. Proti odhadům z minulých dnů by mělo do moře dorazit o den dříve, tedy 15. dubna.

Nejvyššího stavu vody Visla podle institutu dosáhne 15. dubna dopoledne ve městě Tczew zhruba 25 kilometrů od mořského pobřeží. Řeka by zde měla kulminovat na úrovni 890 centimetrů, což je o 70 centimetrů nad hranicí pro vyhlášení povodňového poplachu.

Největší škody povodeň napáchala v závěru minulého týdne na jihu a jihovýchodě Polska, kde zaplavila několik desítek tisíc hektarů území, desítky obcí a částečně i několik měst. Způsobila rovněž rozsáhlé výpadky elektrické energie. Postup povodní si vynutil i evakuaci osob. Voda zničila mnoho kilometrů silnic, některé mosty a propusti. Rozsah škod v oblasti ještě zvýšil silný vichr, který vyvracel stromy a strhával elektrické vedení.

V severozápadním Rumunsku v župě Bihor voda řeky Crišul Negru zaplavila část již opuštěného uranového dolu. Podle dnešního rumunského tisku se tak do řeky dostalo velké množství zeminy obsahující hořčík, železo, křemík a vápník. Ochránci životního prostředí tvrdí, že opuštěný uranový důl byl příliš blízko řeky, a proto se jeho zaplavení nedalo zabránit. Na základě měření však odborníci tvrdí, že voda v řece nebyla výrazněji znečištěna.


Zdroj: České noviny, 12. 4. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 19.04.2024 21:59