Agris.cz - agrární portál

Maďarsko čelí největším záplavám v historii

12. 4. 2000 | Lidové noviny

Tisíce domů pod vodou a stovky rodin bez přístřeší. Taková je dosavadní bilance záplav, které zasáhly severovýchod Maďarska.

TOKAJ (Maďarsko) - Povodňová vlna valící se z horních toků slovenských, maďarských a rumunských řek zasáhla v uplynulých dnech a hodinách s plnou silou kopcovitý severovýchod Maďarska, známou vinařskou oblast Tokaj. Přímo je ohroženo na 2000 domů v povodí Tisy. Své domovy muselo opustit už 129 rodin a další stovky jsou připraveny na okamžitou evakuaci.

Armáda zpevňuje hráze

Hladiny řek, které překonaly všechna historická maxima, způsobují problémy na promáčených hrázích a situace je na mnoha místech kritická. Kulminace Tisy v Tokaji se očekává dnes a zítra na úrovni kolem 930 až 950 centimetrů. Doposud nejvyšší hladina Tisy na soutoku s Bodrogem, která byla naměřena v Tokaji v listopadu 1999 (894 centimetrů), byla včera kolem poledne překonána o 30 centimetrů. Kolem 1100 lidí, z toho přibližně 350 vojáků s těžkými mechanismy, zpevňuje hráze navážením pytlů s pískem a ukládáním fólií. Záplavami postižené oblasti v uplynulých dnech navštívil premiér Viktor Orbán a v pondělí se do Tokaje přijel podívat i ministr dopravy, telekomunikací a vodního hospodářství Kálmán Katona, který byl jmenován zvláštním komisařem pro boj s povodněmi. Katona vyzval organizace i jednotlivé obyvatele, aby k boji s národní katastrofou přispěli penězi, zkušenostmi nebo vlastní prací. Povodňová vlna včera postoupila dále na jih a rozvodněné řeky Tisa, Dunaj a Sáva zaplavily tisíce hektarů půdy v severní Jugoslávii.

čtk

Fotografie:

Hladiny balkánských řek, především Dunaje, Sávy a Tisy, stoupají. Muž na snímku raději zvolil k dopravě po ulicích Bělehradu pramici.

AP


Zdroj: Lidové noviny, 12. 4. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 25.04.2024 18:07