Agris.cz - agrární portál

Tisa se vylila z břehů a stále stoupá

11. 4. 2000 | Hospodářské noviny

Tisa se vylila z brehu a stále stoupá

Pod vodou se ocitly tisíce hektaru pudy, stovky lidí musely být evakuovány

Ochranné práce si denne vyžádají 100 miliónu forintu. V pohotovost byly uvedeny i ozbrojené složky.

Zatímco madarská vláda vcera jednala v Budapešti o pomoci oblastem postiženým povodnemi, na severovýchode zeme tisíce civilistu a 800 radových vojáku se 101 težkými mechanismy a obojživelnými vozidly pomáhaly zvyšovat a zpevnovat hráze podél toku reky Tisa. Ta vcera prekonala všechny doposud namerené rekordy. Tretí, nejvyšší stupen povodnové aktivity pretrvává také na rekách Kraszna, Tarna a Zagyva. Ochranné práce, které se každý den vyžádají asi 100 miliónu forintu, probíhají na úseku 2820 kilometru podél toku rek. Kvuli záplavám se na mimorádné schuzi sešla madarská vláda již v sobotu vecer, kdy premiér Orbán vyhlásil v ohrožených oblastech mimorádný stav. Tato situace umožnuje úradum operativne uvolnovat potrebné financní zdroje na boj proti povodním.

Jak uvedl madarský ministr dopravy, telekomunikací a vodního hospodárství Kálmán Katona, který byl jmenován zvláštním komisarem pro rešení krizové situace, nejvetší problém nyní predstavuje nedostatecná výška protipovodnových hrází v délce 332 kilometru.

Kvuli záplavám muselo být evakuováno 99 lidí, zejména z ohrožených oblastí mest Sárospatak, Szegi, Olaszliszka, Bodrogolaszi a Sárazsadány. V pohotovost byly uvedeny již i madarské ozbrojené síly, které jsou operativne nasazovány tam, kde je to zapotrebí.

Situace je složitá i v severozápadních cástech Rumunska, kde již prišli o život ctyri lidé. Prezident Emil Constantinescu svolal na dnešek zasedání Nejvyšší rady obrany. Podle vcerejších odpoledních zpráv se pod vodou ocitlo pres 60 000 hektaru pudy, 158 kilometru silnic a cástecne je zaplavena i rada vesnic. Ze svých poškozených domu bylo dosud vystehováno na 600 lidí. Postiženou oblast vcera navštívil také ministr obrany Sorin Frunzaverde. Podle ministrovy mluvcí vláda zvažuje, že požádá o materiální pomoc clenské zeme Severoatlantické aliance.

Budapešt (hyk, ctk, sita)


Zdroj: Hospodářské noviny, 11. 4. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 24.04.2024 19:19