Agris.cz - agrární portál

Východ Maďarska se ocitl pod vodou

10. 4. 2000 | Lidové noviny

Východ Madarska se ocitl pod vodou

Nejdríve kyanid, nyní záplavy . Pomoc vesnicím v povodí Tisy si podle madarských úradu vyžádá miliardové investice a mnoho let práce.

BUDAPEŠT/BUKUREŠT Madarská vláda na svém sobotním mimorádném zasedání vyhlásila východní cást zeme za oblast postiženou prírodní katastrofou. Tisa a nekolik jejích prítoku se vylily z brehu a zatopily rozsáhlé okolní oblasti. Podle posledních údaju madarských úradu zustává pod vodou 197 000 hektaru pudy. Rozvodnená reka smetla mnoho domu a stovky dalších ponicila. Na tisíc obyvatel vesnic z povodí Tisy muselo být evakuováno. Ministr dopravy a vodního hospodárství Kálmán Katona oznámil, že vláda vyclenila na prevenci a pomoc pri záplavách 10,5 miliardy forintu (približne 192 milionu korun).

Hráze Tisy musí být zpevneny

Katona zároven uvedl, že je bezpodmínecne nutné zpevnit hráze v povodí Tisy v celkové délce 2780 kilometru, a to ješte dríve, než na území Madarska dorazí nová povodnová vlna. Ministr vnitra Sándor Pintér v této souvislosti varoval, že výška hladiny Tisy muže prekonat dosavadní rekord 862 centimetru, kterého reka dosáhla pri katastrofálních záplavách pred dvema lety. Rozsah škod zatím nelze odhadnout. Po nedávném chemickém zamorení Tisy a prilehlých oblastí kyanidem a težkými kovy bude oživení povodí Tisy vyžadovat miliardy forintu a mnoho let práce. V sousedním Rumunsku jsou sice tisíce hektaru pudy stále pod vodou, záplavy tu však mají pouze omezený rozsah. Hladiny hlavních toku navíc oproti ocekávání klesají. Podle oficiální bilance si záplavy vyžádaly ctyri mrtvé a dva lidé se stále pohrešují. Voda zatopila okolo 300 obcí a 30 000 hektaru zemedelské pudy. Prerušen zustává provoz na približne deseti silnicních a železnicních trasách v župách Arad a Timiš na západe zeme. Situace v Polsku zatím není dramatická. I když hladina Visly prekrocila hranici pro vyhlášení poplachu o více než jeden metr, vylití z brehu podle polské požární stráže nehrozí.

ctk, zah

Fotografie:

Dobytek z kravína v Sarazsdany na severovýchode Madarska musel být preveden na bezpecnejší místo poté, co se reka Bodrog vylila ze svých brehu a zaplavila region. Z oblasti muselo být evakuováno pres sto rodin místních farmáru.

Foto AP


Zdroj: Lidové noviny, 10. 4. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 29.03.2024 13:50