Agris.cz - agrární portál

Genetické úpravy potravin výrobci nepřiznávají

4. 4. 2000 | Zemské noviny

Genetické úpravy potravin výrobci nepriznávají

Praha - Žádný z petadvaceti vybraných velkých výrobcu potravin v Cesku, kterí používají kukurici, sóju nebo produkty z techto plodin, nepriznal v pruzkumu ekologického hnutí Greenpeace, že v jeho potravinách jsou obsaženy geneticky upravené organismy. Podle Cestmíra Hrdinky si firmy uvedomují, že významná cást verejnosti geneticky upravené potraviny odmítá a priznání, že je používají, by je poškodilo. Jistotu, co vlastne jedí, získají spotrebitelé až po prijetí novely zákona o potravinách a nového zákona o geneticky modifikovaných organismech. Zákony pocítají s povinným znacením upravených organismu i potravin. Podobné predpisy již platí v Evropské unii. Hrdinka upozornil na to, že se pripravují tri laboratore, které se budou zabývat kontrolami, zda výrobci povinnost znacení dodržují. Testování potravin pritom není levnou záležitostí. "V zahranicí stojí jedna analýza 200 až 300 dolaru," uvedl Hrdinka. Nebezpecí upravených potravin podle nej spocívá napríklad v tom, že mohou vést k rozšírení alergií, když se pokusne prenášejí geny z jednoho organismu do druhého - treba z para orechu do sóji. Vedci, kterí geneticky upravené plodiny obhajují, napríklad profesor biotechnologie Jaroslav Drobník, argumentují tím, že jídlo z modifikovaných organismu prochází velmi prísnou kontrolou a žádné zdravotní potíže nemuže vyvolat.

Lidé, kterí ve speciálních obchodech zdravé výživy nakupují napríklad sóju ci orechy, si zatím nemohou být jisti, zda tyto produkty nejsou geneticky upravené.

Foto cpa Robert Sedmík

(kop)


Zdroj: Zemské noviny, 4. 4. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.12.2025 19:30