Agris.cz - agrární portál

Kanada už zakázala vývoz

1. 3. 2000 | Právo

Právo 1.3.2000

Kanada už zakázala vývoz

Dramatický pokles hladiny severoamerických Velkých jezer prinutil pred nekolika mesíci kanadskou vládu, aby s konecnou platností zakázala z nich odcerpávat pitnou vodu ve velkém.

Jezera Ontario, Erie, Huron, Michigan a Horejší predstavují 20 procent svetových zásob sladké vody. Rozhodnutí vyvolalo nadšení ekologických organizací i kritiku podnikatelských kruhu. Ministr zahranicí Lloyd Axworthy zákonné omezení zduvodnil snahou zachovat základní životní potrebu nadcházejícím generacím i presto, že opatrení je proti duchu regionální dohody o volném obchodu NAFTA. Predloni úrady kanadské provincie Britská Kolumbie odvrátily americkou firmu Sun Belt Water Inc. z Kalifornie od úmyslu prodávat vodu z kanadského jihozápadu do Asie. Firma nyní zvažuje, zda nebude tehdejší postoj provincních úradu kvalifikovat jako nátlak v rozporu s ustanoveními NAFTA a nepodá na Kanadu žalobu.

(CNN, aa)


Zdroj: Právo, 1. 3. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 07.05.2024 13:42