Agris.cz - agrární portál

Mongolské hospodářství vážně ohrožuje nebývale krutá zima

1. 3. 2000 | Hospodářské noviny

HN 1.3.2000

Mongolské hospodárství vážne ohrožuje nebývale krutá zima

Již více než milión kusu dobytka uhynulo v Mongolsku v dusledku extrémne mrazivé zimy a další tisíce zvírat jí padají za obet s každým dalším dnem. Za skutecnou pohromu pro statisíce lidí to ve vcerejší zpráve z Ulánbátáru oznacila agentura Reuters s tím, že približne tretina z tamních 2,4 miliónu obyvatel je existencne závislá práve na pastevectví.

Vládní komise pro rešení mimorádných událostí oznámila úhyn celkem 1,1 miliónu kusu hospodársky využívaných zvírat, což je o 200 000 víc než pred týdnem. Hovezí dobytek, kozy, kone, ovce a také velbloudi se na rozlehlých mongolských stepích pasou obvykle po celý rok, protože pastviny jen vzácne zapadnou snehem, a mimo to jsou dokrmováni z predchozí sklizne. Lonské léto však prineslo katastrofická sucha a neúrodu, pricemž hned po nem, už v zárí, uderily mrazy a nicivé vichry. Pastevci se tedy prakticky vubec nestihli na zimu pripravit.

Nedostatkem potravin trpí pres ctvrt miliónu lidí, jimž se snaží pomoci vláda a Cervený kríž. Pomoc je ale ztížena neprístupností mnoha lokalit.

(sto)


Zdroj: Hospodářské noviny, 1. 3. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 00:40