Agris.cz - agrární portál

Poslanci přijali novelu, která má zamezit drancování lesů

28. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 28.1.2000

Poslanci prijali novelu, která má zamezit drancování lesu

Vládní návrh novely zákona o lesích, který má zamezit rozšírenému drancování lesních porostu ve vlastnictví fyzických osob, dnes schválila Poslanecká snemovna. Novela rozširuje povinnosti majitelu lesu ohledne kácení stromu i na osoby, které kupují les takzvane nastojato, a vztahuje na ne také pokuty za nedovolené kácení stromu.

Novelu ovšem ješte musí schválit Senát a podepsat prezident. Pokud bude návrh definitivne schválen, mohl by orgán státní správy lesu uložit vlastníku lesa ci podnikateli za neoprávnenou težbu více než trí metru krychlových na hektar lesa za rok ci mýtní težbu v porostu mladším 80 let pokutu až do milionu korun. Novela má nabýt úcinnosti dnem vyhlášení. V Ceské republice je víc než 2,6 milionu hektaru lesu, z nichž je asi 66 procent ve vlastnictví státu, asi 13 procent v majetku obcí a zhruba 21 procent ve vlastnictví fyzických osob. Poslanci dnes také bez problému schválili vládní novelu zákona o ochrane chmele, která stanoví podmínky pro zajištení pravosti, jakosti a zdravotní nezávadnosti chmele a chmelových produktu. Novela dále upravuje státní dozor nad dodržováním povinností, které ze zákona vyplývají. Jejím dalším úcelem je prispet k postupnému vytvorení srovnatelné úrovne ochrany domácích výrobcu a obchodníku s chmelem jako v clenských zemích EU. Novelizovaný zákon by se mel nove vztahovat na veškerý chmel a chmelové produkty vcetne jejich dovozu.


Zdroj: ČTK, 28. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 01.05.2024 03:51