Agris.cz - agrární portál

Nový případ nemoci šílených krav ve Francii

27. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 27.1.2000

Nový prípad nemoci šílených krav ve Francii

Ve Francii byl zjišten nový prípad bovinní spongiformní encefalopatie (BSE neboli nemoc šílených krav) u hovezího dobytka. Oznámilo to dnes francouzské ministerstvo zemedelství s tím, že šlo o sedm let starou dojnici žijící ve stádu s dalšími 129 kusy hovezího v centrální cásti zeme.

Jde již o tretí prípad BSE ve Francii za letošní rok. V roce 1999 bylo zjišteno 31 podobných prípadu. Francie zavedla od roku 1996, kdy byla nemoc identifikována ve Velké Británii, rozsáhlá a prísná opatrení na ochranu svého hovezího dobytka. Koncem lonského roku odmítla v rámci techto snah zrušit embargo na dovoz britského hovezího, jak požadovala Evropská unie, a radeji se s orgány Unie soudí.

Podle odborníku se budou prípady BSE ve Francii vyskytovat zrejme až do roku 2001, protože inkubacní doba této choroby je pet let. V únoru zahájí Francie povinné testování všeho hovezího urceného pro lidskou spotrebu. Objevování stále nových jednotlivých prípadu "nemoci šílených krav" považuje Paríž za dukaz správnosti svého odporu proti dovozu hovezího masa z Anglie. BSE zpusobuje pri prenosu na cloveka tzv. Creutzfeldtovu- Jakobovu chorobu, napadající mozek.


Zdroj: ČTK, 27. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 12:33