Agris.cz - agrární portál

Evropská komise stupňuje tlak na kandidáty

27. 1. 2000 | Zemědělec

Agrární deník, CTK (Agroweb) 27.1.2000

Evropská komise stupnuje tlak na kandidáty

Tlak Evropské komise, aby budoucí noví clenové Unie nedostávali zpocátku z Bruselu tzv. prímé dotace na zemedelství, sílí. V nedávných dnech tyto své predstavy opetovne zopakoval komisar Franz Fischler, který jako náhradu zemím ze strední a východní Evropy nabízí prostredky na restrukturalizaci venkova. Jasné stanovisko k problému však Komise ješte nemá a reakce kandidátských zemí jsou zatím nejednoznacné.

Podle Fischlera by okamžité priznání zmínených prímých plateb vedlo ke zpomalení nezbytných strukturálních reforem v zemedelství v nových clenských zemí. Vyvolalo by také sociální napetí, protože by výrazne zvýhodnilo rolníky ve srovnání s ostatními spolecenskými skupinami. Fischler navrhl, aby EU vyjednala s pristupujícími zememi prechodná období, behem kterých by prostredky urcené na prímou pomoc byly využity na plošnou restrukturalizaci a jiné akce ve prospech venkova. Vyslovil se pro "veliké programy rozvoje venkova, jež by usnadnily transformaci".


Zdroj: Zemědělec, 27. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 21:44