Agris.cz - agrární portál

ČR zřídí pro správu peněz EU na zemědělství agenturu

27. 1. 2000 | ČTK

ČTK (Agroweb) 27.1.2000

ČR zřídí pro správu peněz EU na zemědělství agenturu

Evropská komise schválila včera návrh systému financování zemědělských projektů v přidružených zemích z programu SAPARD. Vyplývá z něj mimo jiné, že ČR a další kandidáti budou muset zřídit zvláštní agentury, které se budou zabývat řízením projektů a správou peněz z Bruselu.

Projekty budou nejprve schvalovány Evropskou komisí a poté odevzdány agentuře, jíž budou také přiděleny odpovídající prostředky. Penězům však bude vždycky předcházet audit EK. Počítá se také s nečekanými nárazovými kontrolami příslušných úřadů komise a uplatňováním dalších složitých pravidel vyplácení podpor zemědělcům v EU. Než se systém povede schválit a vyladit, uplyne podle mluvčího komise Gregora Kreuzhubera nejméně pět měsíců, takže s prvními platbami budou moci čeští zemědělci počítat až ve druhé polovině roku. Pro Českou republiku je vyčleněno 22,063 milionu eur ročně, tedy asi 880 milionů korun. Pokud se letos nepovede tuto částku vyčerpat, bude zbytek převeden do roku 2001.

Projekty pro SAPARD mohou být orientovány na investice do zemědělských firem, vylepšení zpracovatelských provozů, na veterinární a fytosanitární kontroly, ale také například na ochranu životního prostředí, krajinotvorbu či uchování venkovského kulturního dědictví. Z peněz EU bude zásadně hrazena nejméně polovina hodnoty projektu, nejvýše však 75 procent. Kreuzhuber nepotvrdil dohady, že projekty, které kandidáti již předložili, budou muset být zprvu financovány plně z jejich kapsy a teprve vynaložené částky bude možné reklamovat zpět od unie. Vyložil ovšem, že to je poprvé, co se zemědělské dotace poskytují mimo EU, takže jsou s tím spojeny nejrůznější obtíže. SAPARD bude mít k dispozici celkem 520 milionů eur ročně pro 10 zemí. Bude fungovat paralelně s programem Phare (1,5 miliardy eur) a programem ISPA (miliarda eur), který však stále ještě čeká na schválení prováděcího předpisu.


Zdroj: ČTK, 27. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 20:18