Agris.cz - agrární portál

Plný text dohod ČSSD a ODS

26. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 26.1.2000

Plný text dohod CSSD a ODS

Na základe spolecného prohlášení delegací CSSD a ODS ze dne 14. ledna 2000 uzavírají CSSD a ODS následující dohodu: Dohoda c. 1 o státním rozpoctu na rok 2000 a rozpoctovém výhledu uzavrená mezi Ceskou stranou sociálne demokratickou a Obcanskou demokratickou stranou.

I. Cást týkající se bezprostredne státního rozpoctu

1. ODS, vedoma si neúnosnosti prodlužování rozpoctového provizoria, umožní v Poslanecké snemovne v prvním ctení schválení základních ekonomických parametru vládního návrhu státního rozpoctu na rok 2000.

2. CSSD a ODS budou pred konecným hlasováním ve tretím ctení konzultovat nekteré dílcí návrhy na zmeny rozpoctu.

3. ODS ve tretím ctení podporí návrh státního rozpoctu na rok 2000, dojde-li ke splnení závazku uvedených ve Spolecném prohlášení delegací CSSD a ODS ze dne 14. ledna 2000.

4. CSSD se zavazuje, že na rok 2001 a 2002 vláda navrhne rozpocty s cílem mít v roce 2001 rozpocet s deficitem maximálne 20 mld. Kc a v roce 2002 s deficitem maximálne 10 mld. Kc. V dalším roce by mel být rozpocet vyrovnaný.

5. V letech 2001 a 2002 bude deficit verejných rozpoctu (jako podíl HDP) postupne klesat tak, aby v roce 2003 výše deficitu verejných rozpoctu splnovala maastrichtské kritérium.

6. CSSD a ODS se zavazují, že dosáhnou oboustranne prijatelné shody o podobe státních rozpoctu na roky 2001 a 2002.

II. Cást doprovodných opatrení

7. Nedojde ke zvýšení danového zatížení obcanu a firem vcetne zdravotního a sociálního pojištení, tzn. ke zvýšení složené danové kvóty.

8. CSSD a ODS se zavazují, že nenavrhnou a nepodporí zmeny sazeb u dane z príjmu.

9. Vláda urychlí legislativní práce smerující k zastavení rustu podílu mandatorních výdaju ve státním rozpoctu s tím, že predloží ideový zámer, zajištující sociální stabilitu, do jednoho roku od podpisu této dohody.

10. CSSD se zavazuje, že vláda urychlene prijme koncepci dalšího vývoje transformacních institucí s cílem prohloubit jejich transparentnost ve vztahu ke státnímu rozpoctu. Tato koncepce bude predmetem vzájemných konzultací.

11. ODS umožní vznik Státního fondu pro rozvoj bydlení a Státního fondu dopravy.

Dohoda c. 2 o základních parametrech zmeny volebního systému uzavrená mezi Ceskou stranou sociálne demokratickou a Obcanskou demokratickou stranou. Podstatou zmen je posílení významu voleb jako základního pilíre zastupitelské demokracie v Ceské republice.

I. Poslanecká snemovna

1. Základním cílem zmen je nalezení volebního systému, který významne usnadní vznik funkcní vetšinové vlády složené maximálne ze dvou politických subjektu.

2. Návrh bude:

a) predložen vládou do Poslanecké snemovny,

b) v PS projednán a schválen do 31. cervence 2000,

c) úcinnost zákona bude stanovena od 1. ledna 2002.

3. Zustane zachován pomerný systém voleb pri soucasném posílení vetšinových prvku.

4. Parametry:

a) volební kraje nepresáhnou hranice kraju a jejich hranice bude tvorena hranicemi okresu,

b) pocet volebních kraju bude stanoven na 35 s tím, že hlavní mesto Praha bude reprezentovat ctyri, Brno jeden, Ostrava jeden z techto volebních kraju,

c) pocet poslancu zustane zachován a rozdelování mandátu bude provádeno vyrovnávací d'Hondtovou metodou.

5. Obe strany se zavazují, že nenavrhnou ani nepodporí žádnou iniciativu vedoucí k vyvolání predcasných voleb.

II. Územní samospráva

1. U samosprávy na úrovni kraju je cílem vytvorení srozumitelného pomerného volebního systému vedoucího k efektivní správe kraju s tím, že bude zavedena petiprocentní uzavírací klausule a rozdelování mandátu bude provádeno vyrovnávací d'Hondtovou metodou.

2. U obcí a mest je cílem provedení úpravy zákona na základe existujících zkušeností a dosažení vyšší stability zvolených orgánu s tím, že bude zavedena uzavírací klausule; dojde ke zmene metody rozdelování mandátu tak, aby nedocházelo k nerovnému vztahu mezi poctem získaných hlasu a získaných mandátu; bude zvýšen pocet zastupitelu, po jejichž odstoupení dojde k vypsání nových voleb tak, aby nové volby byly vyhlášeny, pokud pocet clenu zastupitelstva poklesne pod hranici usnášeníschopnosti; bude zvýšeno procento hlasu pro kandidáta umožnující zmenu poradí na kandidátce.

Dohoda c. 3 o príprave Ceské republiky na vstup do EU uzavrená mezi Ceskou stranou sociálne demokratickou a Obcanskou demokratickou stranou (CSSD a ODS)

- s ohledem na skutecnost, že vstup CR do EU je otázkou národního zájmu,

- ve shode na dosažení strategického cíle, kterým je vstup CR do EU v rámci príští vlny jejího rozšírení,

- pri vedomí nutnosti urychlit harmonizaci ceského právního rádu s evropským právem tak, aby CR mohla vstoupit do EU po 1. lednu 2003,

- ve snaze pozitivne reagovat na lonskou hodnotící zprávu EK a vykázat konkrétní výsledky pred prijetím další hodnotící zprávy se dohodly na následujícím mechanismu projednávání legislativy vázané na EU:

1. CSSD a ODS budou pravidelne 2x rocne konzultovat vládní seznam legislativních úkolu (vládních návrhu zákonu), související s harmonizací ceského právního rádu s evropským právem. Seznam bude chronologicky clenen, hierarchizován podle vecných priorit a zohlední dosavadní prubeh jednání o pristoupení CR k EU a závazky prijaté ve vztahu k EU. Pri prvních konzultacích bude zvláštní pozornost venována legislativním úkolum, jejichž splnení je žádoucí do termínu, ve kterém bude vyhotovena první verze hodnotící zprávy EK pro letošní rok (cervenec 2000).

2. CSSD a ODS budou pri schvalování príslušných zákonu respektovat platné znení odpovídajících právních norem ES a skutecnost, že volba forem a prostredku jejich transpozice je plne v kompetenci vnitrostátních orgánu. Duvodové zprávy návrhu príslušných zákonu budou proto doplneny o identifikaci a charakteristiku tech právních norem ES, které mají být príslušným návrhem transponovány.

Pri príprave vládních návrhu zákonu a pri zpracování pozmenovacích návrhu k temto návrhum se jedna i druhá strana vyvarují ustanovení, která by byla v rozporu s evropským právem nebo šla v rozsahu právní úpravy nad rámec platných právních norem ES.

Jedna i druhá strana nebudou argumentacne využívat právních norem ES k prosazování vlastních programových zásad, které s evropskými politikami nesouvisejí.

3. CSSD a ODS zvolí z rad svých parlamentních klubu vnitroklubové zpravodaje (koordinátory), kterí budou zodpovední za hledání a nalézání co nejvetší shody pri projednávání techto návrhu zákonu a pri odstranování prípadných pozmenovacích návrhu, které by byly v prímém rozporu s evropským právem tak, aby byly akceptovatelné parlamentními kluby obou stran. K tomu budou využívány i parlamentní výbory pro evropskou integraci. Nedojde-li k dohode na úrovni koordinátoru, prenáší se jednání na vedení klubu. Nedojde-li k dohode ani na úrovni vedení klubu, muže být na žádost jedné ze stran jednání preneseno na úroven vedení stran.

4. CSSD a ODS považují vstup Ceské republiky do EU za zahranicne politickou prioritu, a proto se zavazují v maximální míre vysvetlovat prubežne tento cíl obcanum CR a poskytovat jim pritom informace o všech aspektech dopadu clenství v EU na ceskou spolecnost.

Dohoda c. 4 o vzájemném vymezení vecných podmínek tolerance menšinové vlády uzavrená mezi Ceskou stranou sociálne demokratickou a Obcanskou demokratickou stranou

1. Ve zbytku volebního období dojde k výraznému pokroku v privatizaci. Bude to znamenat:

- doprivatizaci zbytkových podílu bank a dalších vybraných podniku,

- zahájení privatizace regionálních distribucních spolecností bez jejich predchozího postátnení.

Celkove budou zprivatizovány alespon dve tretiny majetku dosud drženého FNM, tj. cca 120 - 130 mld. Kc v dnešním tržním ocenení.

2. Celkové náklady na státní administrativu v ústredních orgánech a jimi rízených úradech neporostou. Nedojde rovnež k rustu poctu zamestnancu techto institucí.

3. Vláda v roce 2000 predloží koncepci reformy duchodového systému, založeného na kombinaci prubežného a kapitálového financování.

4. Vláda neposílí úlohu státu ve zdravotnictví, nezhorší podmínky pro soukromý sektor a zachová stávající systém více zdravotních pojištoven. Rozsah spoluúcasti pacienta nebude zmenen.

5. Vláda minimálne zachová stávající podmínky pro rozvoj soukromého školství.

6. Vláda bude pokracovat v deregulacích nájemného a náprave cen energií s cílem ukoncit deregulace v roce 2002.

7. Vláda zabrání rustu administrativní záteže obcanu a firem.

Regulace v sítových odvetvích, v mediální sfére a v obecném prístupu k podnikání bude provádena pouze v nezbytném rozsahu a casovém rozložení požadovaném legislativou EU.

8. Vláda, vzhledem k našim závazkum v NATO, zajistí, že výdaje na obranu neklesnou pod 2,2 procenta HDP.

9. Vláda zabezpecí, aby zemedelské dotace byly pridelovány rovným zpusobem vzhledem k formám vlastnictví.

Dohoda c. 5 o komunikaci poslaneckých a senátorských klubu uzavrená mezi Ceskou stranou sociálne demokratickou a Obcanskou demokratickou stranou

1. Pred každým zahájením schuze Poslanecké snemovny a Senátu se budou predsedové klubu vzájemne informovat o:

a) stanoviscích parlamentních klubu k jednotlivým bodum schuze,

b) a to vždy písemne o vazbe jednotlivých bodu schuze k dohode o vecných podmínkách tolerance menšinové vlády uzavrené mezi ODS a CSSD.

2. Budou-li se lišit stanoviska poslaneckých klubu k bodum, jež alespon jedna strana zaradila do kategorie bodu vázaných na dohodu o vecných podmínkách tolerance menšinové vlády, sejdou se ke spolecnému jednání predseda a dva místopredsedové klubu z každé strany. Z tohoto jednání bude porízen písemný záznam autorizovaný jeho úcastníky.

3. Nebude-li dosaženo spolecného stanoviska na jednání zástupcu poslaneckých klubu dle predchozího bodu, budou informována vedení stran.

4. Chce-li navrhovatel soucasne s návrhem zákona navrhnout vyslovení souhlasu již v prvém ctení nebo chce-li nekterý z poslaneckých klubu navrhnout zkrácení lhuty na projednávání zákona ve výborech na méne než 30 dní, je povinen neprodlene informovat druhou stranu této dohody.

5. Vznese-li druhá strana dle predchozího bodu námitku, použije se postup dle bodu 2 a 3 této dohody.

6. Body 4 a 5 vstupují v platnost dnem nabytí úcinnosti novely jednacího rádu PS.

V Praze dne 26. ledna 2000 v sedmi vyhotoveních.

Za Ceskou stranu sociálne demokratickou:

Miloš Zeman

predseda

Vladimír Špidla

statutární místopredseda

Stanislav Gross

predseda poslaneckého klubu

Za Obcanskou demokratickou stranu:

Václav Klaus

predseda

Ivan Langer

místopredseda

Vlastimil Tlustý

predseda poslaneckého klubu


Zdroj: ČTK, 26. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 12:04