Agris.cz - agrární portál

Nejznámější značkou piva v ČR je Gambrinus

25. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 25.1.2000

Nejznámejší znackou piva v CR je Gambrinus

Gambrinus následovaný Prazdrojem a Radegastem byly v lonském nejznámejšími znackami piva v Ceské republice. Vyplývá to z pruzkumu spolecnosti Sofres-Factum, podle nehož spontánní znalost Gambrinusu uvedlo loni 46 procent dotázaných, Prazdroje 44,4 procenta a Radegastu 30,9 procenta respondentu.

Za nimi následují Budvar, Staropramen, Krušovice, Velkopopovický kozel, Starobrno a Primus, pricemž celková spontánní znalost všech techto znacek presáhla pet procent (od 18,9 procenta u Budvaru po 6,2 procenta u Primusu). Znalost nejznámejšího Gambrinusu klesá s rostoucím vekem a je vyšší mezi muži. Spontánní znalost Prazdroje naopak s rostoucím vekem stoupá a je vetší mezi ženami, znalost Radegastu je opet vyšší u mladších lidí. Celkove se ve spontánní znalosti piv projevuje silný lokální patriotismus - piva jsou zdaleka nejznámejší v regionech, ve kterých se vyrábejí. Pravidelným konzumentum alkoholu se snadneji vybavují znacky Krušovice a Gambrinus a v menší míre také Radegast, u Plzenského Prazdroje je tomu práve naopak. Témer stejne se pravidelným i slabým konzumentum alkoholu vybavují znacky Velkopopovický kozel, Budvar a také Staropramen. Z pruzkumu pritom vyplynulo, že 13 procent obyvatel CR pije nejaký alkoholický nápoj (vcetne piva) denne nebo témer denne a dve petiny dospelých obyvatel naší zeme se radí mezi pravidelné konzumenty alkoholu (pijí jej více než jednou týdne a muži casteji než ženy).


Zdroj: ČTK, 25. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 10.05.2024 19:12