Agris.cz - agrární portál

Novely zákona o krmivech a vinohradnictví prošly prvním čtením

21. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 21.1.2000

Novely zákona o krmivech a vinohradnictví prošly prvním ctením

Vládní novely zákona o krmivech a o vinohradnictví a vinarství dnes v Poslanecké snemovne úspešne prošly prvním ctením. Cílem první z nich je dosažení plné slucitelnosti s právem EU v této oblasti, druhá predpokládá zrízení fondu zamereného na podporu vinohradnictví a vinarství v CR.

Dalším duvodem návrhu je nutnost uvádet povinné a prípustné údaje pri oznacování vína v souladu s predpisy EU. Stávající zákon o vinohradnictví je již z hlediska EU nevyhovující a navíc jeho praktická aplikace odhalila nekteré nedostatky, které poškozují ceské výrobce vína. Nekterá jeho ustanovení vytvárejí nežádoucí prekážky mezinárodního obchodu, prestože je do CR nutné kvuli nedostatecným tuzemským zdrojum dovážet 50 procent celorepublikové rocní spotreby vína. Zákon o krmivech stanoví podmínky pro výrobu, dovoz a uvádení do obehu krmiv, doplnkových látek a jejich premixu a upravuje úrední dozor nad dodržováním stanovených podmínek. Novela jej mimo jiné rozširuje o nové smernice EU doplnující požadavky na výrobu a distribuci krmiv, zejména s ohledem na nekteré rizikové doplnkové látky a krmiva, a na prítomnost nežádoucích látek v krmivech. Cílem techto úprav je predevším ochrana potravinového retezce prijetím preventivních opatrení na vstupu.


Zdroj: ČTK, 21. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 04:22