Agris.cz - agrární portál

Čína chce do roku 2050 zdvojnásobit rozlohu svých lesů

21. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 21.1.2000

Cína chce do roku 2050 zdvojnásobit rozlohu svých lesu

Cína hodlá do poloviny 21. století zdvojnásobit rozlohu svých lesu, aby mohla úcinneji bojovat s erozí pudy a rozširováním pouští. Informoval o tom cínský tisk.

Národní správa lesu (ANF) oznámila plán zalesnování, který se soustreduje na ctyri hlavní oblasti: u horních toku rek Jang-c'-tiang a Žluté reky (Chuang-che), v suchých cástech severu zeme a v tradicne zalesnených zónách na východe a severovýchode zeme. Po desetiletích neomezovaného kácení lesu je v soucasnosti zalesneno jen 14 procent území Cíny, což je dvakrát méne než celosvetový prumer, pripomnel deník China Daily, vycházející v anglictine.

V Cíne se každorocne spotrebuje 150 milionu metru krychlových dreva, tedy stejne kolik ciní objem svetového obchodu s touto surovinou. Vykácení lesu bylo podle cínských odborníku jednou z prícin katastrofických povodní v posledních letech: stromy již nezadržují pudu, urychluje se její eroze, címž stoupají koryta rek a vznikají záplavy. V zemi se také rychle rozširují poušte. Podle China Daily chce ANF na severu zeme pomocí lesu vytvorit "ekologické bariéry", které by zastavily vetry, a bránily tak postupu poušte.


Zdroj: ČTK, 21. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 04.05.2024 12:13