Agris.cz - agrární portál

Vláda odloží kompetenční zákon; Kužvart a Fencl se přou o vodu

21. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 21.1.2000

Vláda odloží kompetencní zákon; Kužvart a Fencl se prou o vodu

Vláda odloží projednání kompetencního zákona, protože se ministri životního prostredí Miloš Kužvart a zemedelství Jan Fencl prou o správu nad vodami. Na vcerejší schuzce s obema ministry premiér Miloš Zeman rozhodl, že projednávání kompetencního zákona preloží z pondelí na další zasedání kabinetu.

Kužvart s Fenclem mají mezi tím sepsat, jak si jejich resorty predstavují svou roli v nakládání s vodami. Kužvart o tom po schuzce informoval novináre. Rekl, že zatímco on usiluje o navrácení kompetencí, které z jeho úradu prešly v polovine 90. let na ministerstvo zemedelství, Fencl by chtel i ty kompetence ve správe vod, které ministerstvu životního prostredí ješte zbyly. Fencl také žádá, aby z Kužvartova úradu prešly pod jeho resort kompetence týkající se zemedelského pudního fondu. "Bylo by to v príkrém rozporu s programovým prohlášením vlády a znamenalo by to odklon od jednoho z principu Evropské unie - integrované složkové ochrany pod jednou strechou," rekl Kužvart. Priznal, že "z taktických duvodu" nežádá po Fenclovi zpet také kompetence ve správe lesu.

Státní správa v oblastech ovlivnování vodního zdroje, to znamená cerpání nebo vypouštení, má podle Kužvarta "navýsost ekologický charakter", proto by ji mel zajištovat jeho úrad. "Na druhé strane jsou záležitosti ryze hospodárské, vodovody a kanalizace, kde je voda zbožím," míní. Snahu nechat s vodou hospodarit zemedelce ministr prirovnal k tomu, že by se o ochranu ovzduší mel starat resort prumyslu a obchodu. Jádro problému se podle Kužvarta skrývá v pojetí správy vod. "Zatímco v Evrope je používán termín vodní politika, tady se s vodou stále hospodarí, na míste by byl termín nakládání s vodami," konstatoval.


Zdroj: ČTK, 21. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 02.05.2024 03:44