Agris.cz - agrární portál

Ve 4. týdnu rostly ceny ovoce, zeleniny a některých druhů masa

20. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 20.1.2000

Ve 4. týdnu rostly ceny ovoce, zeleniny a nekterých druhu masa

V letošním ctvrtém týdnu se ve srovnání s týdnem predchozím zvýšily ceny ovoce a zeleniny, predevším rajcat a mrkve, mírne stouply také ceny vajec a nekterých druhu hovezího masa. Naopak cena kapru, veprového masa a kurat mírne klesla. Vyplývá to z pravidelného šetrení vybraných 39 druhu potravinárských výrobku, který k 18. lednu provedl Ceský statistický úrad. Jeho výsledky dnes poskytl tiskový mluvcí úradu Jaroslav Macháne.

Ceny predního hovezího masa s kostí klesly o 0,1 procenta, zatímco zadní hovezí podražilo o 0,3 a hovezí roštenec o 0,2 procenta. Veprové maso zlevnilo od 0,4 do 1,1 procenta, nejvíce klesly veprová pecene s kostí a krkovice. Kapri byli levnejší o 0,5 procenta a kurata o 0,9 procenta. Cena mléka oproti 3. týdnu vzrostla o 0,5 procenta, jogurtu o 0,3 procenta, na druhé strane cena tvarohu klesla o 0,5 a šlehacky o 0,9 procenta. Vzrostly ceny jablek a pomerancu, a to o 1,4 respektive 1,3 procenta, nejvýrazneji zdražila rajcata (o 9,7 procenta) a mrkev (4,9 procenta). Za brambory zaplatili spotrebitelé o 1,4 procenta více než pred týdnem. Pri srovnání s cenovou úrovní 21. prosince lonského roku zaznamenal CSÚ nejvetší nárust cen u mrkve (14 procent), jablek (7,1 procenta), brambor (6,4 procenta) a vajec (3,0 procenta). Vetšina cen ostatních sledovaných potravin vcetne masa naopak klesla, nejvíce, o 14,6 procenta pak cena rajcat.


Zdroj: ČTK, 20. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 20.05.2024 11:09