Agris.cz - agrární portál

Sněmovna dnes znovu schválila novelu zákona o odpadech

18. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 18.1.2000

Snemovna dnes znovu schválila novelu zákona o odpadech

Poslaneckou novelu zákona o odpadech, podle níž by obcané museli povinne využívat systém sberu, trídení a zneškodnování odpadu, který by obce mohly stanovit vyhláškou, dnes tesným pomerem hlasu znovu schválila Poslanecká snemovna.

Poprvé se poslanci pro její prijetí vyslovili již v listopadu, po zdrcující kritice však novelu v prosinci zamítl Senát. Pro opetovné prijetí novely se vyslovilo 104 poslancu ze 177 prítomných, zatímco 42 jich bylo proti. Pro její schválení bylo zapotrebí 101 hlasu. Novelu musí ješte podepsat prezident. Obce by podle ní získaly právo na vybírání poplatku za komunální odpad vzniklý na jejich území. Poplatníkem by byla fyzická osoba, pri jejíž cinnosti odpad vzniká, a plátcem poplatku vlastník ci správce domu, který by jej úctoval na poplatníky. Poslanci nevyslyšeli apel senátorky Jitky Seitlové (ODA), která je požádala o zamítnutí novely. Obsahuje totiž podle ní velmi vážné právní komplikace, které by ve svém dusledku mohly pusobit proti smyslu novely. Za nekvalitní predlohu oznacil i ministr životního prostredí Miloš Kužvart, který v cervnu vláde predloží návrh nového zákona o odpadech.

Autori novely oponovali tím, že novela vycházela z prání a návrhu starostu mest a obcí. Kvuli lidem, kterí za svoz odpadu neplatí, totiž mesta pricházejí o velké cástky, nekdy až o miliony korun. Kvuli tomu jim pak už nezbývají peníze napríklad na systém trídení odpadu. Úcelem novely je tedy odstranit stav, kdy lidé, kterí za likvidaci odpadu poctive platí, doplácejí na nepoctivce, kterí svuj odpad vozí do cizích kontejneru nebo na cerné skládky. "Vycházeli jsme z toho, že pokud ti lidé budou muset za svoz platit, nebude jim to stát za to," rekl již dríve poslanec CSSD Radko Martínek.


Zdroj: ČTK, 18. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 20:21