Agris.cz - agrární portál

ÚBS považuje současnou situaci na trhu s brambory za stabilní

18. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 18.1.2000

ÚBS považuje soucasnou situaci na trhu s brambory za stabilní

Zasedání predsednictva sdružení Ústrední bramborárský svaz CR (ÚBS), které se dnes konalo v Havlíckove Brode, se zamerilo na soucasnou situaci na trhu s brambory, výsledky hospodarení ÚBS v uplynulém roce a pripravu 52. mezinárodního kongresu Europatat. "Situace na domácím trhu s brambory je pomerne stabilní. Prumerné farmárské ceny konzumních brambor se pohybují od ctyr do 4,20 koruny za kilogram, což považujeme za prijatelnou cenu," rekl dnes predseda ÚBS František Novák.

Predsednictvo ÚBS dále vyjádrilo nesouhlas s postupem vyjednávání ministerstva zemedelství o zrušení zákazu vyvážet konzumní brambory na Slovensko. "Slovensko, které nyní dováží brambory z Madarska a Rakouska, se brání otevrení svého trhu údajným výskytem bakteriální kroužkovitosti u ceských brambor. Toto tvrzení se nezakládá na pravde a ocekáváme od ministerstva brzké vyrešení soucasného nepríznivého stavu," uvedl Novák. Predsednictvo ÚBS dále projednalo hospodarení svazu v minulém roce. "Hospodarili jsme s rozpoctem okolo 1,3 milionu korun, což je srovnatelné s rokem 1998. Hlavní cást zdroju tvorí príspevky 113 clenu sdružení, dotace z ministerstva zemedelství na poradenské akce a vydávání odborných publikací," vysvetlil Novák.

Rozpocet na rok 2000 schválí valná hromada sdružení, která se bude konat 10. února v Havlíckove Brode. ÚBS se rovnež zabýval prípravou 52. mezinárodního kongresu pestitelu a zpracovatelu brambor Europatat 2000, který se uskutecní od 15. do 17. cervna v Praze. "Pro ceské bramboráre bude mít kongres mimorádný význam. Doufáme, že se nám na nem podarí zvrátit dosavadní nerovnoprávný stav v obchodování se zememi EU, kam zatím nesmíme brambory vyvážet," dodal Novák.


Zdroj: ČTK, 18. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 16.05.2024 00:38