Agris.cz - agrární portál

Seliko začalo kvůli nelegálním výrobcům kolkovat lihoviny

17. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 17.1.2000

Seliko zacalo kvuli nelegálním výrobcum kolkovat lihoviny

Lihovarnická a konzervárenská spolecnost Seliko vytáhla do boje proti nelegálním výrobcum lihovin, kterí jí každorocne zpusobují milionové škody, a jako první v zemi zacala veškerý sortiment vyrábených lihovin opatrovat ochrannými známkami.

Mluvcí Milo Holdingu Marie Logrová dnes rekla, že nelegální výrobci, kterí zacali nacerno vyrábet už i znackové lihoviny z produkce Selika, jen v lonském roce pripravili potravinárkou firmu zhruba o 30 milionu korun.

Na tuzemském trhu podle odhadu šéfu Selika ciní podíl nelegálních producentu alkoholických nápoju zhruba 20 až 30 procent. Seliko ve své dceriné spolecnosti Likérka Dolany kolkuje lihoviny na již dríve zakoupené lince, kterou dosud používalo na kolkování alkoholických nápoju exportovaných zejména na Slovensko.

"Náklady na výrobu jedné láhve lihoviny kvuli kolkování vzrostou zhruba jen o deset haléru. Každopádne se to vyplatí, protože falšování našich výrobku již bude o poznání složitejší," uvedla Logrová. V roce 1999 vyrobilo Seliko zhruba 19 000 hektolitru lihovin, což bylo o 20 procent více než o rok dríve. Poslanecká snemovna loni pri konecném hlasování o návrhu novely zákona o spotrebních daních zamítla návrh na zavedení povinného kolkování lihovin. To privítala Unie výrobcu lihovin, protože podle jejích predstavitelu by kolkování lihovin bylo neúcinné v boji s jejich nelegálními výrobci a melo by navíc za následek zvýšení cen lihovin.


Zdroj: ČTK, 17. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 14:02