Agris.cz - agrární portál

Německá mlékárna nabízí českým zemědělcům 11 korun za litr mléka

12. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 12.1.2000

Nemecká mlékárna nabízí ceským zemedelcum 11 korun za litr mléka

Až 11 korun za litr mléka, což je v prepoctu 0,6 DEM, nabízí ceským zemedelcum nemecká mlékárna Müller Leppersdorf. Predpokládá však rocní dodávku v objemu minimálne 200 milionu litru mléka. Pet desítek producentu z okresu Liberec, Jablonec, Ceská Lípa a Mladá Boleslav o tom dnes na jednání v Liberci informoval zástupce firmy Philipp Lowaschi.

Podle predsedy Okresní agrární komory Liberec a Jablonec nad Nisou Jirího Sameše by mohla spolupráce s nemeckou mlékárnou vyrešit vleklé problémy s výkupem mléka na severu Cech. "Prestože je státem stanovena cena 7,80 Kc za litr mléka, severoceští zemedelci dostávají za litr méne než sedm korun, a to casto s více než dvoumesícním zpoždením," rekl Sameš. Nemecká nabídka je podle nej výhodná pro obe strany. Konkrétní podmínky preshranicní spolupráce by mely být dohodnuty do konce brezna. "Naším úkolem je zajistit požadovaný objem mléka a jeho svoz, pasterizaci a zchlazení, protože jen tak muže mléko prekrocit hranici Evropské unie," dodal s tím že na požadovaný objem mléka je treba spojit produkci nejméne šesti okresu. Nemecká strana však nepredpokládá jen dovoz mléka z Libereckého kraje, spolupracovat chce i se zemedelci podél celé hranice až po Cheb. Mlékárna Müller má dnes podle Sameše jediný problém, kterým je odbyt výrobku z tuzemského mléka. "Pro ceský trh jsou drahé a tudíž nejsou konkurenceschopné," vysvetlil. Mlékárna Müller Leppersdorf je nejvetším z peti podniku soukromé firmy Müller. Rocne zpracuje zhruba jednu miliardu litru mléka a v letošním roce chce objem výroby zvýšit na 1,2 - 1,4 miliardy litru. Firma se 747 zamestnanci vyrobí rocne 65 tisíc tun sýru, 40 tisíc tun sušeného mléka a 30 tisíc tun másla.


Zdroj: ČTK, 12. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 23.05.2024 10:12