Agris.cz - agrární portál

V Maďarsku klesá spotřeba vepřového masa

12. 1. 2000 | Zemědělec

Agrární deník (Agroweb) 12.1.2000

V Madarsku klesá spotreba veprového masa

Výsledky nedávných pruzkumu potvrzují dosavadní statistiky, podle kterých v Madarsku v poslední dobe klesá spotreba veprového masa, což znatelne zacíná ovlivnovat zdejší zemedelskou prvovýrobu.

Jak vyplynulo z nejnovejší studie spolecnosti GfK Piackutató Intézet, trend posledních let cástecne souvisí se snahou konzumentu prejít na racionálnejší výživu. Nejméne se veprové maso konzumuje ve velkých mestech a to v rodinách s vysokými príjmy a vysokou kvalifikací. Nejvetší odklon od veprového masa byl zaregistrován v hlavním meste Budapešti a na jižním Zadunajsku, naopak v peštanské župe a severním Dolnozemsku se spotreba dosud udržuje na nadprumerné úrovni. Co se týká vekového složení konzumentu, výrazne málo veprového snedí osoby starší 60 let a rodiny, ve kterých se príliš nevarí.

Ješte pred deseti lety bylo veprové maso v Madarsku na 5. míste na rebrícku nejpopulárnejších potravin, dnes se ocitlo až na 20. míste. Daleko oblíbenejšími potravinami v Madarsku jsou polévky, saláty, vejce, zelenina, sýry, cerný a bílý chléb, sušenky, testoviny, rýže, mléko, caj, ovoce a ovocné štávy a minerální a sodové vody. Drubež si už tradicne udržuje v Madarsku druhé místo na rebrícku nejoblíbenejších potravin.


Zdroj: Zemědělec, 12. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 09:14