Agris.cz - agrární portál

Vinohradníkovi vadí zloději

12. 1. 2000 | Zemské noviny

ZN 12.1.2000

Vinohradníkovi vadí zloději

Praha - Úmorná dřina. Tak charakterizuje svou práci jeden z posledních pražských vinohradníků Antonín Tureček. Zároveň však dodává, že kdyby ho zaměstnání nebavilo, nedělal by je. Třiapadesátiletý muž pracuje v Havlíčkových sadech, kterým nikdo neřekne jinak než Grébovka. Na prudkém svahu v parku se jako ostrov z dávných dob vyjímá poslední dochovaná vinice na pražských Vinohradech. »Kdysi to byla vyhlášená vinařská oblast, nyní působí spíš jako skanzen,« říká Tureček. Prošedivělý muž zdůrazňuje rozdíl mezi vinohradníkem a vinařem, jak ho většina lidí nesprávně tituluje. »Vinař dohlíží na přeměnu sklizených hroznů ve víno. Vinohradník pečuje celý rok o vinici, stará se o révu a je zodpovědný za kvalitu vypěstovaných hroznů,« říká s náznakem hrdosti v hlase. Správce grébovské vinice věnuje péči o révu téměř celý život. »Po vystudování zemědělské školy v Mělníku jsem v roce 1972 začal pracovat jako mistr ve vinohradu v Troji. Do Havlíčkových sadů jsem přešel před sedmnácti lety a změny nelituji, přestože starat se o víno v Praze 2 není vždycky jednoduché.« Potíže přicházejí zejména ke konci léta. Tehdy hrozny dozrávají a pro mnoho lidí jsou neodolateným lákadlem. »V cizině nejsou vinice ani oplocené. Nikoho tam nenapadne, aby víno otrhal. Češi ale přemýšlejí jinak,« stěžuje si vinohradník. Vinici v Grébovce proto střeží hlídač, který podle Turečka někdy musí podstoupit i fyzický konflikt, aby ovoce před nenechavci ochránil. Péče o vinohrad je náročná a zájemce o tuto práci se musí smířit s tím, že volného času bude mít jako šafránu. »Teď v zimě to jde, pracujeme s ženou jen pět dní v týdnu. S příchodem jara však začíná opravdová dřina. Jsme ve vinohradu i o víkendech a ještě najímáme brigádníky. Letní dovolená? Takový výraz neznám,« směje se Tureček. Výsledek za to však podle něj stojí. Ročně se v Grébovce sklízí patnáct tun hroznů čtyř různých odrůd. »Výbornou kvalitu má zejména Modrý portugal a Rulandské modré,« řekl Tureček. Půjde-li vše podle jeho představ, budou si moci lidé již příští rok koupit v obchodech víno z Grébovky.

Antonín Tureček zkracuje výhonky révy na vinici v Grébovce.

Foto LEOŠ CHODURA

JOSEF BOUŠKA


Zdroj: Zemské noviny, 12. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 12:31