Agris.cz - agrární portál

Němci chodí rádi do restaurací a jedí více masa

10. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 10.1.2000

Nemci chodí rádi do restaurací a jedí více masa

Nemci se stále radeji stravují v restauracích, bistrech, provozovnách "fast food" a kantýnách. Loni tímto zpusobem uspokojovali plnou tretinu svých stravovacích potreb a utratili v techto zarízeních asi 168 miliard marek.

Sdelil to nemecký tisk s odvoláním na informace, které byly poskytnuty pred nadcházejícím mezinárodním zemedelským a potravinárským veletrhem v Berlíne. Statistiky za lonský rok ukázaly, že Nemci prekonali strach z "nemoci šílených krav" a znovu rádi jedí maso. Každý obcan Spolkové republiky zkonzumoval za rok 1999 v prumeru témer 64 kilogramu masa, což je o kilogram více než v predchozím roce. Nejoblíbenejší je veprové, následováno hovezím a drubežím. Zásluhu na tom mají prý nízké ceny a pekný vzhled masa.

Zeleniny loni Nemci sporádali v prumeru 88 kilogramu, ovoce 100 kilogramu a vajec 224 kusu. Snížila se spotreba brambor (42 kilogramu). Obcané Spolkové republiky jsou zato velkými milovníky chleba, kterého je nyní na trhu 300 ruzných druhu. Každý Nemec ho snedl v prumeru 83 kilogramu. Obyvatelé SRN vydávají za potraviny a nápoje pouhých 16 procent rozpoctu domácnosti. Je to o ctyri procenta méne, než ciní prumer v zemích Evropské unie.


Zdroj: ČTK, 10. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 03:42