Agris.cz - agrární portál

Klatovské rybářství se neobává konkurence jihočeského kolosu

6. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 6.1.2000

Klatovské rybárství se neobává konkurence jihoceského kolosu

Konkurence spojených rybárských spolecností Rybárství Trebon a Rybníkárství Hluboká nad Vltavou s rocní výrobou ryb okolo ctyr tisíc tun se neobává Klatovské rybárství, jehož produkce ryb dosahuje približne petinu jihoceského kolosu. Rekl to dnes reditel klatovských rybáru Jaroslav Prucha s tím, že jejich firma vsadila prostrednictvím nové zpracovny na vnitrní trh na rozdíl od jihoceských rybáru, kterí uprednostnují export živých ryb," dodal.

Fúze dvou nejvetších rybárských subjektu v zemi má predevším zvýšit prosperitu hlubockého podniku a lépe využívat mechanizaci pri odbahnování rybníku, doplnování sortimentu a chovu násadových ryb. Obe firmy spoléhají na export ryb, který v jejich prípade dosahuje 70 procent produkce oproti republikovému prumeru kolem 40 procent. Klatovské rybárství se podle Pruchy vydalo opacnou cestou, když na podzim 1998 otevrelo moderní rybí zpracovnu, do jejíž rekonstrukce investovalo 15 milionu korun. "Zpracované ryby dodáváme rovnomerne po celý rok do potravinárských retezcu Delvity a Carrefouru s tím, že u techto odberatelu bude v predvánocním prodeji i živý kapr. Celorocní dodávkou zpracovaných ryb si tak zajistíme i odbyt živých ryb, které zejména na ceském trhu predstavují sezónní záležitost," upresnil Prucha.

Za rok své existence zpracovala klatovská zpracovna 150 tun ryb a koncem lonského roku se její produkce výrazne zvýšila. Jako príklad Prucha uvedl lonský nárust odbytu pstruhu o 40 procent ze 100 tun na 140 tun. Provoz podle nárocných veterinárních pravidel EU je schopen zpracovat až 400 tun ryb za rok. Podle Pruchy se v Evrope zpracovává až 80 procent rybí produkce, zatímco v Ceské republice pouze deset procent. Klatovské rybárství rocne produkuje témer 800 tun ryb, stejné množství jatecných kachen a približne 300 tun kurat. Celkové výnosy spolecnosti dosahují 140 milionu korun. Firma zamestnává více než 130 stálých pracovníku a v roce 1998 vykázala cistý zisk pouhých 103 tisíc korun.


Zdroj: ČTK, 6. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 14.05.2024 13:40