Agris.cz - agrární portál

Spotřeba sýrů v ČR loni meziročně vzrostla o pět procent

6. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 6.1.2000

Spotreba sýru v CR loni mezirocne vzrostla o pet procent

Prumerná spotreba sýru a tvarohu v Ceské republice v loni vzrostla ve srovnání s rokem 1998 zhruba o pet procent, tedy o 0,6 kilogramu za obyvatele za rok (kg/ob. /rok), a cinila asi 12,8 až 12,9 kg/ob. /rok. Uvádí se to v predbežných informacích, zverejnených v situacní a výhledové zpráve Ministerstva zemedelství CR o mléku a mlékárenských výrobcích.

Výroba uvedených komodit v lonském roce vzrostla u tvarohu mezirocne o 6,6 a u sýru o 0,2 procenta. Nižší mezirocní rust produkce sýru je podle zprávy dusledkem jejich nižšího exportu. Uvedená skupina komodit patrí z hlediska objemu zpracovávaného mléka mezi nejvýznamnejší sortimentní skupinu, nebot spotrebuje 40 procent z celkove nakoupeného mléka. Na ceský trh smeruje 86 procent tuzemské produkce sýru a tvarohu a zbývajících 16 procent jde na zahranicní trhy, zejména do Libanonu, Saudské Arábie a na Slovensko. Z hlediska jednotlivých typu sýru zaznamenaly relativne nejvýraznejší mezirocní nárust sýry ostatní, a to o 98,5 procenta. Produkce plísnových sýru vloni vzrostla o 18,7 procenta, objem výroby sýru bílých v solném nálevu o 15,7 procenta a produkce mekkých zrajících sýru o jedno procento. Naopak loni poklesla produkce sýru cerstvých (o 13,6 procenta) a u sýru polotvrdých a tvrdých (o 9,2 procenta). Celkem se loni v CR vyrobilo témer 78 939 tun sýru.


Zdroj: ČTK, 6. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 00:25