Agris.cz - agrární portál

Vláda schválila podpůrné programy zemědělství na rok 2000

4. 1. 2000 | ČTK

CTK (Agroweb) 4.1.2000

Vláda schválila podpurné programy zemedelství na rok 2000

Vláda CR na vcerejším zasedání projednala a schválila podpurné programy zemedelství pro letošní rok, poskytované podle zákona o zemedelství. Rekl to tiskový mluvcí vlády Libor Roucek s tím, že tyto programy schvaluje na základe návrhu vlády Poslanecká snemovna spolu se státním rozpoctem.

Podpurné programy si vedle udržování výrobního potenciálu zemedelství kladou za cíl stabilizaci venkova, ochranu životního prostredí a krajiny v kulturním stavu. Podpurné programy jsou nicméne pouze jednou z forem státní podpory agrárního sektoru. Jak vyplývá z návrhu, který vláde predložilo MZe na podpurné programy má být letos rozdeleno 2,6 miliardy korun, což je ve srovnání s lonským rokem reálný nárust podpor asi o 310 milionu korun. Celkem 700 milionu Kc má být podle návrhu vyplaceno jako kompenzace výrobcum v souvislosti se snížením nebo stabilizací produkce mléka. Soucasne se snižuje z lonských 784 na 250 milionu korun, cástka urcená na podporu zvyšování prumerné užitkovosti dojených krav. Až 550 milionu korun pak je urceno na podporu chovu krav bez tržní produkce mléka a na chov ovcí. Dalších 50 milionu korun má být alokováno na program školní mléko.

Na udržování a zlepšování genetického potenciálu hospodárských zvírat a ryb je v návrhu vycleneno 260 milionu korun. Na stejný úcel u osiv a sadby je navrženo 180 milionu. O 50 milionu korun víc proti lonským 100 milionum má být vycleneno na obnovu vinic, chmelnic a ovocných sadu. Na zvýšení poctu vcelstev má prispet dotace vcelarum ve výši 80 milionu Kc. Další prostredky pujdou napríklad na podpory pestování lnu, na zkvalitnení sadby brambor, na podporu využívání ekologických paliv v zemedelství, do nákazového fondu, na poradenství a vzdelávání, na podporu cinnosti odbytových družstev ci na chov starokladrubského kone.


Zdroj: ČTK, 4. 1. 2000





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 05:42