Agris.cz - agrární portál

Celní unie na pivu nestojí

28. 12. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 28.12.1999

Celní unie na pivu nestojí

Pivo a izoglukóza tvorí jádro sporu mezi ceskou a slovenskou cástí Celní unie SR a CR, píše dnešní vydání slovenských Hospodárských novin. V roce 2000 bude možno do SR dovézt 532 000 hektolitru ceského piva, kvóta tedy zustává stejná jako v tomto roce. Vláda se proti temto rozhodnutím vydává strední cestou mezi požadavky ohroženého slovenského pivovarnictví na maximální dovoz 260 000 hektolitru a ceským tlakem na vetší kvótu prípadne úplné liberalizaci této komodity.

Výrobci v CR se dostali do velikých težkostí, na jejichž rešení stojí existence velkého a hrdého pivovarnictví. Celní unie je naproti jiným teritoriím (Nemecko, Polsko) pro nej stále otevreným odbytovým polem. Pokud jde o druhou položku, slovenskou izoglukózu, její dovoz není pro CR zásadním problémem - pet tisíc tun je jen jedno procento ceské spotreby, WTO a tržní rád Evropské unie akceptují až hranici peti procent.

Je zrejmé, že ceská kvóta je spíše taktickým krokem pro dosažení lepších výsledku pri jednání o pivu. I když se výbor pro koordinaci hospodárské politiky v zemedelství ani ministri zemedelství na posunu vecí nedohodli a slovenská vláda prijala rozhodnutí o kvóte na dovoz piva, základy celní unie to neotrásá. A i když na obou stranách existují také úcelové kalkulace o nevýhodnosti celní unie - argumentují jimi výrobci ve více cí méne postižených komoditách, všeobecne se její výhodnost pro obe strany prestala zpochybnovat. Jedno císlo za všechny: množstevní omezení (slazené nealkoholické nápoje, pivo cukr, izoglukóza, veprové maso, živá jatecná prasata) se v roce 1999 vztahovala jen na 1,2 procenta celkového objemu obchodu SR a CR.

Ceská republika v pozicním dokumentu v kapitole Vnejší vztahy tlumocila EU zájem na setrvání v celní unii i po pravdepodobném drívejším vstupu do EU. V prvním kole EU tento požadavek odmítla, protože je v rozporu s principem fungování vnitrního trhu, ale ceská strana se této myšlenky nevzdává. Kvóty - vysoké ci nízké - jsou pro nekteré produkcní odbory dramatické, možná i osudové. Postupem casu, s približováním se k EU, se bude pozornost obou vlád a Rady celní unie obracet k perspektivnejšímu a konstruktivnejšímu úkolu - odstranovat prekážky vzájemného obchodu a výrobní kooperace, které svým objemem i podílem na obchodu jednotlivých zemí klesají.


Zdroj: ČTK, 28. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 03:37