Agris.cz - agrární portál

Stehlík: Příjmy zemědělců za mléko a příjmy za prodej mléka není

16. 12. 1999 | Zemědělec

Agrární noviny (Agroweb) 16.12.1999

Stehlík: Príjmy zemedelcu za mléko a príjmy za prodej mléka není totéž

Struktura príjmu zemedelcu za výrobu mléka by mela být podle clena vedení Asociace soukromého zemedelství CR (ASZ) Josefa Stehlíka složena z nekolika položek, nejen z príjmu za prodej této komodity. Uvedl to ve stredu 15. prosince po jednání Rady Státního fondu tržní regulace.

"Když by zemedelec využil všechny nabídky, které mu v podobe ruzných dotacních pravidel poskytuje stát, tak by se mohl výsledný príjem za litr mléka dostat až k hranici osmi korun za litr," rekl Stehlík. Príjem by se tedy podle jeho slov mohl skládat napríklad z prodejní ceny, kompenzacních plateb a príjmu za krajinotvorné prvky. ASZ není podle jeho slov zastáncem principu odvíjet tržby zemedelcu pouze z cen. "Neustále se bavíme o evropském multifunkcním zemedelství, ale pritom sami podporujeme pouze principy vyložene tržní, cili ceny a objemy produkce - a nevidíme další možnosti, ze kterých se mohou výsledné príjmy zemedelcu skládat," konstatoval Stehlík.


Zdroj: Zemědělec, 16. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 05:51