Agris.cz - agrární portál

Estonsko hrozí Lotyšsku stížností u WTO kvůli vepřovému

13. 12. 1999 | ČTK

CTK (Agroweb) 13.12.1999

Estonsko hrozí Lotyšsku stížností u WTO kvuli veprovému

Dva novácci ve Svetové obchodní organizaci (WTO) z baltských zemí zrejme vyzkoušejí, jak fungují procedury rešení sporu na této platforme. Estonsko dnes varovalo Lotyšsko, že se obrátí na WTO, pokud Riga nezruší restriktivní režim dovozu veprového masa.

"Pokud se Lotyšsko nevzdá svého celního režimu na estonské produkty z veprového masa v prubehu dvou týdnu, Estonsko hodlá protestovat u WTO," uvedl ve sdelení úrad estonského premiéra Marta Laara. Lotyšský parlament minulý týden v podstate prodloužil platné clo na dovoz cerstvého a zmrazeného veprového o dva roky, když schválil celní poplatek 1,05 latu (1,8 dolaru) na kilogram, který bude pridán k nové celní sazbe 35 procent. Nový celní režim na veprové nahrazuje 70procentní clo, zavedené predtím v tomto roce.

Estonský premiér o víkendu na jednání se svým lotyšským protejškem Andrisem Skelem rekl, že Tallinn bude požadovat kompenzaci za ztrátu a odloží klícová ekonomická rozhodnutí týkající se Lotyšska. Podle procedur WTO bude po neúspechu bilaterálních jednání ustavena rozhodcí panel, který urcí, zda je obvinená strana vinna a zda musí udelat ve svém obchodním režimu úpravy. Pokud se s tím provinivší se zeme nesmírí, bude muset stežovatele kompenzovat za ztráty.


Zdroj: ČTK, 13. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 21.05.2024 04:50