Agris.cz - agrární portál

Farmářské centrum chce hájit zájmy českého zemědělství

11. 12. 1999 | ČTK

ČTK (Agroweb) 11.12.1999

Farmářské centrum chce hájit zájmy českého zemědělství

Občanské sdružení Farmářské centrum (FC) dnes vzniklo na ustavující celostátní konferenci v Humpolci. Podle svého mluvčího Petra Havla sdružuje fyzické osoby, které se chtějí aktivně angažovat v obhajobě zájmů českého zemědělství a svými zkušenostmi se podílet na jeho konkurenceschopnosti.

Svým členům bude zajišťovat informační servis zpravodajského a analytického charakteru a propagaci jejich produktů. Delegáti konference zvolili pětičlenné představenstvo v čele se soukromým zemědělcem a členem představenstva Agrární komory ČR Drahomírem Dobiášem a schválilo programové prohlášení. Odhlasovali také členský příspěvek pro rok 2000, a to ve výši 10 000 korun. Podmínkou přijetí do FC je mimo jiné vlastnictví počítačové techniky a připojení na Internet, přes který bude zpravodajsko- poradenský servis proudit k jednotlivým členům. Občanské sdružení má zatím 31 členů z řad praktických zemědělců a odborníků. Podle Havla vzniká v době, kdy se české zemědělství ocitá pod tlakem urychlení harmonizace podnikatelského prostředí s principy společné zemědělské a strukturální politiky Evropské unie, a samo se v tomto procesu hodlá angažovat. Členové se domnívají, že dosud žádná organizace nedokázala zemědělcům podmínky a důsledky vstupu ČR do EU systematicky prezentovat - Farmářské centrum takové ambice má, tvrdí Havel. Centrum podle něj nechce zastřešovat masovou základnu, ale propojit lidi, kteří se i v budoucnu chtějí živit zemědělsko- potravinářskou výrobou, s odborníky. Spolupracovat chce například s Výzkumným ústavem zemědělské ekonomiky a Českou zemědělskou univerzitou a jejich partnery v zahraničí, stejně jako s orgány EU.


Zdroj: ČTK, 11. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 06:46