Agris.cz - agrární portál

Kuriózní případ podnikání

9. 12. 1999 | Zemědělec

Agrární noviny (Agroweb) 9.12.1999

Kuriózní prípad podnikání

Nekteré zahranicní firmy si stále myslí, že naše zeme je neco mezi Balkánem a dalekými východními stepmi, kde je témer všechno možné a skoro všechno je dovoleno. A že se na nic nemuže prijít. Následující príbeh by vypadal skoro jako kachna nebo silvestrovská legrace, kdyby však nebyl opravdovsky pravdivý.

Jedna firma s italskou zahranicní úcastí, která má sídlo v okrese Hodonín, obchoduje mlékárenskými výrobky. Ocitla se však v posledních mesících v nezávideníhodné situaci, kdy nemohla dostát svým exportním závazkum. Kudy z toho ven? Vyrobili si tedy sami falešné veterinární potvrzení, že se na našem území vyskytla slintavka kulhavka i brucelóza, a ceská veterinární správa byla nucena prikrocit k vakcinaci všech chovu. Nu, a proto nemohou vyvézt do Itálie sýry a jiné zboží. To vše potvrzeno pravdepodobne preskenovaným kulatým razítkem okresní veterinární správy v Hodoníne.

Paradoxní na celé veci je, že Státní veterinární správa by se o této záležitosti doopravdy nemusela dozvedet. Italské ministerstvo obchodu se však doptalo svého ceského protejšku, a takto oklikou se to Státní veterinární správa CR dozvedela. Cesta mohla být jednodušší, kdyby se italské ministerstvo doptalo italské veterinární správy, ale to už není zase tak duležité ve srovnání s cinem zmínené potravinárské firmy. Okresní veterinární správy Hodonín podala trestní oznámení na neznámého pachatele ve veci padelání úrední listiny a šírení poplašné zprávy. Tato událost by mela být odstrašujícím príkladem pro všechny, kterí by se chteli podobným zpusobem pokusit "plnit" své obchodní závazky.

Josef Duben, tiskový mluvcí SVS CR


Zdroj: Zemědělec, 9. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 17.05.2024 12:04