Agris.cz - agrární portál

EK bude pokračovat v právních krocích vůči Francii kvůli hovězím

9. 12. 1999 | ČTK

ČTK (Agroweb) 9.12.1999

EK bude pokračovat v právních krocích vůči Francii kvůli hovězímu

Evropská komise je velmi překvapena a zklamána rozhodnutím francouzské vlády neodvolat zákaz dovozu britského hovězího masa a nemá jinou možnost než co nejdříve pokračovat v právních krocích proti Francii. Novinářům to dnes řekl mluvčí EK pro ochranu spotřebitelů David Byrne s tím, že oficiální informaci od francouzské strany zatím nemá.

Podle jeho slov komise předtím, než zahájí další stupeň právních postupů, dá Francii ještě pět dní na odpověď na tzv. zdůvodněné mínění, které ji bude zasláno. Pokud odpověď EK neuspokojí, bude se v úterý ve Štrasburku rozhodovat o postavení Francie před Evropský soudní dvůr, informoval komisař. Francie se ve středu v noci rozhodla ponechat v platnosti embargo na dovoz britského hovězího masa, přestože Evropská unie rozhodla o jeho zrušení. Z prohlášení francouzské vlády vyplývá, že "není s to embargo zrušit, protože nemá dostatečné záruky". Kabinet se rozhodl poté, co francouzská agentura pro bezpečnost potravin AFSSA v pondělí oznámila, že existují "možná" rizika kontaminace britského hovězího nemocí "šílených krav", které je nicméně obtížné "kvantifikovat".

Vědecký výbor EK jednomyslně odmítl argumenty Francie v jejím sporu s Londýnem o dovoz britského hovězího masa na konci října. Výbor informoval o tom, že pokles epidemie nemoci šílených krav v Británii je v souladu s vědeckými očekáváními a že nejsou žádné důkazy o nové a neznámé cestě vedoucí k onemocnění nemocí šílených krav. Francouzská vláda předtím rozhodla o zachování embarga na dovoz britského hovězího 1. října. Jako důvod uvedla, že neexistuje dostatečná "vědecká záruka", aby mohl být zákaz zrušen. Evropská komise přitom již v červenci rozhodla, že by tříletý zákaz dovozu britského hovězího měl být zrušen od 1. srpna. Patnáctka členských zemí EU uvalila embargo na dovoz hovězího v roce 1996, kdy v Británii propukla tzv. nemoc šílených krav.


Zdroj: ČTK, 9. 12. 1999





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 18.05.2024 15:08