Agris.cz - agrární portál

Evropská komise stále čeká na oficiální vyjádření české vlády

14. 5. 1998 | ČTK

Evropská komise stále ceká na oficiální vyjádrení ceské vlády

BRUSEL 14.kvetna (zpravodaj CTK) - Evropská komise nadále ceká, až ceská vláda oficiálne schválí rozhodnutí o zrušení kvóty na zvýhodnený dovoz jablek z EU do CR. Teprve pak dá podnet k zastavení vlastních protiopatrení.

"Pokud víme, tak bylo rozhodnutí odloženo na príští týden," rekl CTK mluvcí komisare Franze Fischlera Gerry Kiely a dodal, že podle nej byla breznová odveta - pozastavení platnosti preferencních cel uplatnovaných pri dovozu ceské drubeže, veprového masa a ovocných štáv do EU - prímou reakcí na ceskou kvótu a komise tudíž navrhne Rade EU jeho zrušení. Nepredpokládá, že by pri tom mely vyvstat problémy.

Další zdroje EK naopak uvedly, že komise "udelá, co bude v jejích silách", odmítly ovšem predstavu, že zrušení odvetných opatrení bude automatické. "Formálne mezi nimi a ceskou kvótou není žádný vztah."

Belgicko-francouzská zpravodajská rozhlasová stanice BFM usoudila, že pro Prahu bylo ukoncení "jablecné války" s EU velmi bolestné. Kvóta byla zavedena pod tlakem ovocnárské lobby, kterou rozciloval dovoz levných a kvalitnejších jablek, uvedla BFM. Ceská reakce na konkurenci podle ní svedcí o tom, nakolik je ekonomické myšlení v CR ješte vzdáleno pomerum v Evropské unii.

bar pek bm


Zdroj: ČTK, 14. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 18:03