Agris.cz - agrární portál

PGRLF bude mít možnost posuzovat projekty na něž garantuje úvěry

14. 5. 1998 | ČTK

PGRLF bude mít možnost posuzovat projekty na než garantuje úvery

PRAHA 14.kvetna (CTK) - Predstavenstvo Podpurného garancního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) bude mít napríšte možnost snížit garanci tam, kde za úcasti expertu zjistí, že daný projekt nemá kvalitu, která by stanovené garanci odpovídala. Po skoncení dnešní výrocní valné hromady PGRLF to rekl predseda predstavenstva PGRLF a námestka ministra zemedelství CR Václav Slavícek.

Podle jeho slov se tím zesílí odpovednost bank. Jak rekl, PGRLF musel v nekterých prípadech zaplatit garanci u projektu, které sice banka schválila a poskytla na ne úver, ale samotný fond by je odmítl. V minulosti však nemel možnost to ucinit.

Podle Slavícka je zásadním problémem PGRLF krome "pnutí mezi potrebami na dotace a možnostmi fondu" také snižující se schopnost fondu garantovat úvery. Predstavenstvo PGRLF proto rozhodlo použít depozitní a dividendové výnosy v prubehu dalších ctyr let na posílení majetku fondu. Nebude je tedy používat jako dosud k doplnení prostredku ze státního rozpoctu na posílení dotací. Podle Slavícka je treba, aby nedošlo k ohrožení duveryhodnosti PGRLF ve vztahu k bankám.

Oldrich Pribík jw


Zdroj: ČTK, 14. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 28.04.2024 02:33