Agris.cz - agrární portál

EK chystá zmírnění režimu dovozu živých zvířat z východu

14. 5. 1998 | ČTK

EK chystá zmírnení režimu dovozu živých zvírat z východu

BRUSEL 14.kvetna (zpravodaj CTK) - Evropská komise behem nekolika príštích dnu schválí na návrh Veterinárního výboru EU odlehcený a zjednodušený režim dovozu hovezího dobytka a prasat z pridružených a dalších východních zemí vcetne CR do 15 státu unie.

Pujde v podstate o odbourání dosud platných složitých kontrolních a karanténních opatrení; místo nich bude unie uznávat certifikáty potvrzující dokonalé zdraví zvírat vystavené vývozci. Nový systém zahrne i tzv.regionalizaci, tedy posuzování zdraví zvírat a tudíž i prípadných opatrení proti epidemiím podle regionu.

"Predpokládáme zavedení nového modelu certifikátu a odbourání všech dosavadních karantén," rekl CTK zdroj komise, podle nehož se bude nový režim ponekud lišit pro každou zemi. Usoudil, že jakmile vstoupí v platnost dohoda o veterinární (a fytosanitární) ekvivalenci mezi EU a CR, pozbyde i nový systém pro Ceskou republiku významu, protože její osvedcení budou považována za rovnocenná západoevropským.

EU zavedla vuci vetšine východoevropských zemí v roce 1993 zprísnený režim poté, co se na jejím trhu objevil dobytek nakažený kulhavkou a slintavkou, který byl údajne legálne reexportován pres nekolik zemí oblasti. Opatrení, jež zahrnovala karantény na obou stranách, systém dvojnásobných certifikátu a dodatecné proverování testu provedených vývozci, velmi ztížila vývoz živého dobytka, do té doby velmi silného zejména z Polska a Madarska. Její krok vyvolal tehdy hlasitý spor s pridruženými zememi.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 14. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 03.05.2024 11:07