Agris.cz - agrární portál

OBILOVINY - 6.5.1998

6. 5. 1998 | ČZU

Aktuální ceny obilí na vnitrním trhu

Situace v obilninách zustává i nadále z pohledu producentu vážná. Reálné ceny potravinárské pšenice u tuzemských mlýnu se pohybují okolo 4100 - 4200 Kc, vcetne dopravy na mlýn, ale až na mesíc cerven a cervenec (jedná se o pšenici , která není smluvne vázaná.) Dále vetšina mlýnu podminuje odber potravinárské pšenice , odberem otrub v objemu 20 % ze semleté pšenice. Dalším problémem zustává i dlouhá splatnost mlýnu ( nejsou výjimecné 60 a více denní splatnosti).

Tato situace zrejme bude trvat i po letošní sklizni, kdy se predpokládá že obilí bude více než nadbytek. V soucasné dobe jedinou cenu na letošní sklizen vyhlásil SFTR a to 4000 Kc/ t , ale jen na omezené množství 300 tis. tun.

Ostatní nákupci a zpracovatelé zatím uzavírají smlouvy na dodávky množství bez cen.

Na Plodinové burze v Brne se obchod s obilovinami prakticky zastavil . Nabídky a poptávky se zde nescházejí v cene. V krmném obilí je také pretlak kdy zvlášte krmný se stává v soucasné dobe neprodejným zbožím ve vetším objemu za obvyklou cenu.

Aktuální informace z trhu na Slovensku

Situace na Slovensku je podobná jako v Ceské republice .Dovoz prevážne krmných pšenic ze zacátku roku se zastavil z duvodu licencí. Cenová hladina potravinárských pšenic dle informací z Komoditní burzy v Bratislave je v rozmezí 4000 - 4300 SK/t .U Kukurice se v soucasné dobe ceká na licencní kvótu, která se bude udelovat v polovine kvetna.

Situace s vývozem obilí do Polska

Ceny pšenice jsou na polském trhu sice vyšší než v Ceské republice , problémem je ale clo které je na je na naší pšenici 20 % a dále doprava na hranici.CR-PL

Presto se zacíná v soucasné dobe vyvážet potravinárská pšenice v rozmezí 4000 - 4200 Kc/t franko DAF hranice .Krmná pšenice se také zacíná vyvážet v cenách 3000 - 3200 Kc /t franko hranice.

Dále je na nekteré dodávky kukurice do poloviny kvetna zrušeno clo ze strany Polska a tak se oživil vývoz , který muže se znovu zavedením cla zacít stagnovat.


Zdroj: ČZU, 6. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 27.04.2024 23:48