Agris.cz - agrární portál

Vláda zrušila kvótu na dovoz jablek z EU

11. 5. 1998 | ČTK

PRAHA 11.kvetna (CTK) - Vláda dnes schválila zrušení kvóty, jimiž chránila ceské ovocnáre pred konkurencí dotovaných jablek dovážených z Evropské unie. Mluvcí vlády Vladimír Mlynár rekl na tiskové konferenci, že toto rozhodnutí vstoupí v platnost až výnosem ministerstva financí.

"Presný termín, kdy zrušení kvóty na jablka vejde v platnost, záleží na výnosu MF, který bude predložen do vlády príští týden," rekl Mlynár.

Brusel na oplátku zruší odvetná vysoká cla, kterými znemožnil vstup na trh unie ceským výrobcum masa a ovocných štáv, a z rozpoctu fondu PHARE dá ješte letos 160.000 ECU na pomoc pri budování odbytových center sadaru a ovocnáru.

Kabinet schválil koncem ledna kvótu na dovoz jablek z EU v celkovém rocním objemu 24.000 tun, která mela být cerpána ctvrtletne po 6000 tunách. Na dovozy nad tento objem bylo uvaleno clo 95 procent.

Místopredseda vlády a ministr zemedelství Josef Lux oznacil rešení sporu s EU kolem kvóty za kompromis.

"Celá diskuse (s EU) má urcitá pozitiva a urcitá negativa. Mezi pozitiva radím skutecnost, že pro naše zemedelce kvóta splnila úcel," uvedl Lux pred novinári. "Vláda se shodla, že krok, který ucinila, byl kladný, pozitivní," prohlásil.

Lux rekl, že kvóta byla v každém uplynulém ctvrtletí cerpána v plné míre 6000 tun.

Podle nej díky tomuto ochranárskému opatrení více než 20.000 tun domácích jablek neskoncilo na skládce, nýbrž u spotrebitelu, a omezil se témer 50procentní podíl dovozu na domácí spotrebe tohoto ovoce.

"Negativem byla odvetná opatrení EU," priznal Lux, ale dodal, že závazek jejich zrušení a príslib podpory pri budování odbytových center je "pozitivní".

Uvedl, že se i "otevrela jednání o urcité asymetrii v podmínkách obchodu s EU".

Konkurenceschopnost domácí ovocnárské produkce podporou pri budování odbytových centrem EU dále podporí v roce 1999 "otevrením dodatkových fondu", rekl Lux bez upresnení. V roce 2000 by mela unie vyclenit 17 miliard korun pro celý zemedelský sektor, dodal.

K 24.dubnu cerpali dovozní kvótu pro jablka z EU hlavne vývozci z Itálie, kterí letos dodali do CR pres 6811 tun konzumních jablek.

Na dalším míste byli dodavatelé z Francie s objemem asi 3063 tun, z Holandska s objemem asi 378 tun a z Rakouska s objemem dovozu kolem 194 tun konzumních jablek.

Marek Petruš jw


Zdroj: ČTK, 11. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 07:18