Agris.cz - agrární portál

Evropská komise čeká na oficiální sdělení vlády ČR o jablkách

11. 5. 1998 | ČTK

Evropská komise ceká na oficiální sdelení vlády CR o jablkách

BRUSEL 11.kvetna (zpravodaj CTK) - Evropská komise bude s jakoukoli oficiální reakcí na zrušení "jablecné kvóty" cekat, až takové rozhodnutí bude skutecne prijato a vstoupí v platnost. Pak bude uvažovat o zrušení protiopatrení, které EU vuci CR prijala; zduraznuje však, že mezi obema kroky není prímá souvislost.

"Dovedeli jsme se, že to má být vládou schváleno ve stredu a pak zverejneno ve sbírce zákonu. Do té doby není záruka, že se to opravdu stane," sdelil CTK vysoký predstavitel exekutivy EU. Komisar Franz Fischler a jeho mluvcí Gerry Kiely nebyli na neformálním zasedání ministru zemedelství EU v britském Newcastlu k zastižení.

"Nikde není receno, že pokud CR zruší kvótu na dovoz jablek, musí unie anulovat restrikce, jež zavedla na dovoz ceské drubeže a masa. Takovou povinnost nemá," uvedl zmínený predstavitel. "Je však velmi pravdepodobné, že komise takový postup navrhne a ministri (Rada EU) to schválí." Exekutiva EU podle nej "udelá vše, co bude moci, aby rada opatrení zrušila"; zároven však nezapomíná, že západoevropským vývozcum jablek byla ceským postupem "zpusobena skutecná újma".

Podle dalšího cinitele Evropské komise "delá ceská vláda to, oc ji EU od zacátku žádala, protože omezení dovozu jablek bylo v naprostém rozporu s Evropskou dohodou". Predstavuje si, že až bude rozhodnutí oficiální, zpusobí v Bruselu radost a vylepší vztahy s CR. "Bude možné pokracovat v procesu jednání a v predvstupní strategii bez tohoto bremene."

Predpovedel, že komise a posléze i Rada EU zruší velmi rychle odvetná opatrení proti CR, protože "to je v zájmu oboustranných vztahu".

Podle zdroju v komisi zatím nebylo rozhodnuto, jakým zpusobem EU splní svuj slib pomoci ceskému ovocnárskému sektoru. Zvažují se ruzné možnosti vcetne prohloubení kontaktu mezi producenty jablek na obou stranách. "Myslím, že se to už pripravuje, ale je predcasné mluvit o necem konkrétním," uvedl jeden z citovaných cinitelu.

Komise se na základe zpráv z Prahy domnívá, že ministerstvo financí dostalo dnes pokyn pripravit návrh rozhodnutí, který bude ve stredu schválen vládou a posléze zverejnen ve sbírce zákonu. Podle mluvcího Vladimíra Mlynáre však vláda zrušení kvóty již schválila.

Kvóta 6000 tun byla zavedena od 1.února jako ochrana proti masovému importu západoevropských jablek; veškeré dovozy nad toto množství byly zatíženy 95procentním clem. Státy "patnáctky" dovezly loni do CR pres 40.000 tun jablek. Komise reagovala na krok Prahy okamžitým zrušením zvýhodnených cel na dovoz ceského veprového masa a drubeže.

Karel Barták bm


Zdroj: ČTK, 11. 5. 1998





© Copyright AGRIS 2003 - Publikování a šíření obsahu agrárního WWW portálu AGRIS je možné (pokud není uvedeno jinak) pouze za podmínky uvedení zdroje v podobě www.agris.cz a data publikace v AGRISu.

Přímá adresa článku:
[http://www.agris.cz/detail.php?id=174169&iSub=518 Vytištěno dne: 05.05.2024 16:45